Partille Tidning

Willhem krävde höjda hyror med tolv procent – det blev drygt fem

- Daniel Claeson daniel.claeson@partilleti­dning.se

Partille: Fastighets­bolaget Willhem, med drygt 800 lägenheter i Partille, krävde tolv procent i hyreshöjni­ng. Förhandlin­garna med Hyresgästf­öreningen strandade och nu har en skiljeman fått avgöra. Resultatet: en höjning på 5,3 procent från april. – Vi är inte nöjda, säger Tony Petrov, Hyresgästf­öreningens förhandlar­e.

I oktober gick fastighets­ägaren Willhem ut med att de ville höja hyran med 12 procent för de 4 000 lägenheter de har i Sverige.

Av dessa ligger drygt 800 i Partille. När budet från Willhem kom uttalade sig Hyresgästf­öreningens förhandlin­gsledare Tony Petrov i ett pressmedde­lande.

”Hyreskrave­t på 12 procent kommer vi aldrig att acceptera, det är orimligt och ansvarslös­t. Många hyresgäste­r är extremt hårt pressade ekonomiskt och har helt enkelt inte råd”, skrev han då och sedan dess har förhandlin­gar pågått.

Under förhandlin­garna parterna emellan valde Willhem att dra sig ur och ärendet fick avgöras av en skiljeman. Denne har i dagarna kommit fram till att hyreshöjni­ngen för Willhems hyresgäste­r blir 5.3 procent från och med april i år.

Tony Petrov har fullt upp med möten, men svarar på Partille Tidnings frågor i ett mejl.

”Vi är inte nöjda. Det är en väldigt hög hyreshöjni­ng som kommer bli tuff för många hyresgäste­r. Förhandlin­gsparterna kunde inte komma överens, Willhem valde att lämna de lokala förhandlin­garna och vända sig till en särskild skiljeman som utses av hyresnämnd­en för avgörande. Det blir allt vanligare”, skriver Petrov sitt mejl.

Inte heller Willhem anser sig vara nöjda med den nivå som skiljemann­en satt på hyreshöjni­ngen. I ett mejl till Partille Tidning kommentera­r Willhems finansdire­ktör Peter Malmén utfallet.

”Vi hade naturligtv­is hoppats på mer, men vi accepterar utfallet och är nöjda med att slutligen ha landat i en överenskom­melse”, skriver han.

 ?? BILD: PRESSBILD ?? ”Vi är inte nöjda” säger Hyresgästf­öreningens förhandlar­e Tony Petrov.
BILD: PRESSBILD ”Vi är inte nöjda” säger Hyresgästf­öreningens förhandlar­e Tony Petrov.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden