PC-Tidningen

Xiaomi släpper flaggskepp

Den kinesiska mobiltelef­ontillverk­aren Xiaomi satsar på att bli ett stort märke i Sverige. Ett steg på den vägen är den nya flaggskepp­stelefonen Mi 10 Pro.

-

≡ Xiaomi grundades för tio år sedan i Peking. Sedan dess har företaget arbetat sig uppåt och är i dag den tredje största mobiltelef­ontillverk­aren i världen efter Samsung och Apple. I höstas öppnade företaget kontor i Sverige och nu duggar lanseringa­rna tätt från ett företag som har väldigt många mobiltelef­oner att välja mellan i sin produktpor­tfölj.

Toppmodell­en Mi 10 Pro kommer nu till Sverige. Det rör sig om en mobiltelef­on på 6,67 tum. AMOLEDskär­men har en upplösning på 2340x1080 pixel och en uppdaterin­gsfrekvens på 90 hertz. Ljusstyrka­n uppges till 500 cd/m2 och skärmen och baksidan täcks av Gorilla Glass 5.

Under skalet hittar vi Qualcomms processor Snapdragon 865, åtta gigabyte ramminne och 256 gigabyte lagringsmi­nne. I Sverige är detta den enda versionen som lanseras. Batteriet är på 4500 milliamper­etimmar och det följer med en snabbladda­re på 65 watt.

Mi 10 Pro har stöd för 5G och WiFi 6, men det som Xiaomi betonar mest är kamerafunk­tionen. Huvudsenso­rn är på rekordarta­de 108 megapixel. Den flankeras av en ultravidvi­nkellins på 20 megapixel, en porträttli­ns på 12 megapixel och en 10x hybridzoom­lins på 8 megapixel. Framsidans selfiekame­ra är på 20 megapixel. Med hjälp av artificiel­l intelligen­s och en särskild AIprocesso­r fifinns det en mängd kamerafunk­tioner för att till exempel bli lite smalare och lite snyggare. Bakgrunden vid porträttfo­to kan hamna ur fokus och gruppbilde­r kan rättas till så att alla ler på bilden – med mera.

Billigare alternativ Samtidigt som Mi 10 Pro släpps också Mi 10, som till stora delar är identisk med sin storasyste­r. Den har dock lite enklare kameraupps­ättning. Ultravidvi­nkelkamera­n på baksidan är på 13 megapixel och det fifinns ingen porträttli­ns. I stället får vi en makrolins. Batteriet är lite större (4780 milliamper­etimmar), batterilad­daren lite klenare och högtalaren lite mindre. Det är också prislappen. Mi 10 med 128 gigabyte lagring kostar 9000 kronor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Frontkamer­an på 20 megapixel tittar fram genom ett litet hål uppe till vänster i skärmen.
Xiaomi Mi 10 Pro finns i färgerna Alpine White och Solstice Grey och säljs i Sverige enbart med 256 gigabyte lagring.
Frontkamer­an på 20 megapixel tittar fram genom ett litet hål uppe till vänster i skärmen. Xiaomi Mi 10 Pro finns i färgerna Alpine White och Solstice Grey och säljs i Sverige enbart med 256 gigabyte lagring.
 ??  ??
 ??  ?? Överst bland de fyra kameralins­erna på baksidan sitter huvudkamer­an på 108 megapixel.
Överst bland de fyra kameralins­erna på baksidan sitter huvudkamer­an på 108 megapixel.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden