PC-Tidningen

Se upp för sms-tävlingar

-

Bluffar är inte bara något som sker via e-post, även om det är det vanligaste sättet. Det kan lika väl ske via sms – särskilt om ditt telefonnum­mer har läckt ut på internet av någon anledning. Något som lockar många är tävlingarl­ingar och det utnyttjar bedragarbe­dragar- na. Här är ett exempel på ett sms där vi får veta att vi har vunnit en tv. Det är förstås inte sant.

Du är extra sårbar för ett VD -bedrägeri om du jobbar för en förening eller i ett litet företag. Här är några goda råd om hur du undviker att drabbas av en sådan här bluff:

Låt dig inte luras av att bedragaren känner till detaljer om förhålland­et mellan de inblandade, till exempel i en förening. Bedragaren har tillgång till någons e-postkonto och kan hämta detaljer därifrån.

Gå inte på en bluff bara för att mejlet är skrivet på bra svenska. Det finns många svenska

bedragare som trots att de är skurkar kan formulera sig väl.

Ring den som till synes har skickat mejlet och kontroller­a att allt står rätt till. Då kan vederböran­de också passa på att ändra lösenordet till kontot och varna andra som kan vara omnämnda i hans eller hennes e-post.

På hemsidan Have I Been Pwned kan du kontroller­a om ett e-postkonto är hackat. Skriv in e-postadress­en på sidan, så får du veta om den har varit med i någon läcka på internet. I så fall ska du omgående ändra lösenordet till e-postkontot.

https:// haveibeenp­wned.com/

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden