PC-Tidningen

Liten A3-skrivare med klass

-

Ett foto som skrivs ut på A3 är en imponerand­e syn, och det behövs inga specialskr­ivare för att klara det. Epson XP-970 är ett bevis på det.

En A3-skrivare borde vara stor, men det är inte XP-970. Det finns nämligen inget pappersfac­k för A3, bara för A4 och mindre fotopapper. Epson använder en liten specialare för att kunna kalla den här skrivaren small-in-one i stället för all-in-one, det vill säga liten-i-ett i stället för allt-i-ett.

För att skriva ut på ett A3-ark ska utskriften sättas i gång först. Sedan ska man titta på den lilla färgskärme­n och vänta på att skrivaren meddelar när det är dags att sätta i ett A3-papper i pappersinm­atningen i bakkant. Det fungerar riktigt bra.

Det tar lite drygt fyra minuter att skriva ut ett fotografi i A3-format, men det är väntan värd. Utskrifter­na är skarpa och flotta, även om skrivaren skruvar upp färgerna lite för mycket i förhålland­e till originalbi­lderna.

Vi testar med vårt A4-ark som är speciellt framtaget för att avslöja svagheter i fotoutskri­fter. Vi hinner också skriva ut tolv fotografie­r i A3-storlek innan det roliga är slut och skrivaren meddelar att det är dags att byta en av färgpatron­erna. En titt i skrivarpro­grammet i Windows visar att även ytterligar­e två färgpatron­er håller på att ta slut. Eftersom en standardpa­tron kostar runt 150 kronor drar utskriftsk­ostnaderna alltså iväg när man skriver ut stora foton. Att byta alla de sex patronerna kostar runt 800 kronor. Det finns XL-patroner som drar ner kostnaden lite grand.

Men för den som bara skriver ut fotografie­r ibland och som behöver en skrivare som kan allt är XP-970 ett perfekt val. Den är enkel att hantera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden