PC-Tidningen

Epson XP-970

-

En mångsidig skrivare som klarar allt, inklusive fina fotoutskri­fter i A3. XP970 är kompakt och smart uppbyggd.

Specifikat­ioner:

Maximal papperssto­rlek: A3 Skrivarupp­lösning: 5 760x1 440 dpi Antal bläckpatro­ner: 6

Snygga foton i A3 Många funktioner

Dyr i drift 2400 kr

1500 kronor för en router låter kanske inte så märkvärdig­t, men Netgear RAX20 är faktiskt speciell. Det är den billigaste Wi-Fi 6-router som vi har testat. Trots det är den riktigt snabb och fildelning­en fungerar utmärkt. Tyvärr är räckvidden begränsad och installati­onen krånglig. I slutändan märks det att RAX20 är en billig produkt.

Installati­onen sker via en app i mobilen eller surfplatta­n. I appen ska en QR-etikett på routern fotografer­as av, varpå appen sätter i gång med installati­onen. Den uppdaterar bland annat routerns fasta program. Dessvärre stötte vi på allvarliga problem under installati­onen. Efter uppdaterin­gen tappade appen kontakten med routern och internet. Det enda som hjälpte var att återställa routern och börja om.

När RAX20 väl är i gång möts vi av höga hastighete­r i nätverket. På 5-gigahertzb­andet mäter vi respektabl­a 711 megabit i sekunden, vilket är ungefär hälften mot vad de bästa routrarna klarar. Den inbyggda fildelning­en fungerar fint med 104 megabyte per sekund. Det är nästan lika snabbt som i fasta nätverk.

Något som däremot inte håller måtttet är räckvidden. Till och med i det långsammar­e 2,4-gigahertzb­andet försvinner uppkopplin­gen på mycket kortare avstånd jämfört med andra Wi-Fi 6-routrar. På 5-gigahertzb­andet är det till och med svårt för signalen att tränga igenom en enda vägg. Det är inte för inte som kraftfulla routrar har åtta antenner, medan RAX20 bara har två.

RAX20 är en grå fyrkantig låda med en rad kraftigt lysande statuslamp­or i frontpanel­en. Det känns som om designavde­lningen har fått i uppdrag att ta fram en låda som ser billig ut. Baksidan bjuder på fyra fasta nätverksut­tag plus anslutning­en till modemet. På ena sidan finns det en usb 3.0-port för en hårddisk. WPS-knappen, som används för enkel anslutning till nätverket, är en diskret historia som sitter lätt åtkomlig i framkant. Dumt nog sitter den precis intill knappen som stänger ner hela nätverket.

Appen som hör till ger god översikt över routerns status och de flesta lär inte behöva använda något annat än appen. Den som vill komma åt mer speciella inställnin­gar måste som vanligt in på administra­tionssidor­na via en webbläsare. De är enkla och tydliga och det är lätt att hitta den inställnin­g man vill åt.

Sandbergs Destroyer Flexweight ser ut att kosta mycket mer än vad den i själva verket gör. Efter att ha använt den i några dagar känns det dock som att det trots allt finns ett samband mellan priset och kvaliteten.

Destroyer Flexweight har hela nio knappar, inräknat mushjulet – som också kan tryckas ned på samma sätt som en knapp. Musen är utformad efter handen och det finns en liten bekväm utbyggnad att vila tummen på. Med ett undantag sitter alla knapparna där fingrarna vill att de ska vara.

Det följer inte med någon manual, så här gäller det att prova sig fram för att förstå sig på alla funktioner och finesser.

Vissa delar av musen kan lysa i olika färger, men vi lyckas aldrig komma på ett sätt att ändra färgerna. I stället tycks färgen vara avhängig den inställda känslighet­en. Färgerna skiftar nämligen gradvis från lila till rött när pekarens hastighet ändras.

På undersidan finns det en bred lucka som döljer fem små vikter. Dessa kan med ett visst besvär pillas loss en och en för att ändra musens vikt. Den som känner behov av att ställa in exakt hur mycket musen väger får nu alltså sitt.

Destroyer Flexweight är i grund och botten en bra mus som ger mycket för pengarna. Men med nio knappar och utbytbara vikter borde det följa med en instruktio­n om hur de olika funktioner­na ska användas. Men det är förstås dyrt att översätta manualer.

 ??  ??
 ??  ?? Skärmen sitter i en lucka som fälls upp för att utskriften ska kunna matas ut ur skrivaren.
Skärmen sitter i en lucka som fälls upp för att utskriften ska kunna matas ut ur skrivaren.
 ??  ?? På ena kortsidan finns det en ensam usb 3.0-port för en extern hårddisk.
På ena kortsidan finns det en ensam usb 3.0-port för en extern hårddisk.
 ??  ?? ändras med fem löstagbara vikter, som sitter under ett lock på undersidan.
ändras med fem löstagbara vikter, som sitter under ett lock på undersidan.
 ??  ??
 ??  ?? Vikten kan
Vikten kan
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden