PC-Tidningen

Se programmen som använder ditt internet

Med ett helt nytt program får du en fantastisk inblick i vilka program det är som i bakgrunden utnyttjar ditt internet när du använder datorn.

- Journalist Henning Rasmussen

Du kanske tror att det bara är din webbläsare som är ansluten till internet när du öppnar en hemsida, men så är det inte alls. Så snart du har startat datorn och Windows har laddat börjar en rad olika program koppla upp sig mot internet för att skicka och ta emot informatio­n.

Tidigare har det varit näst intill omöjligto att få en överblick över vilka program och tjänster på datorn som använder din internetup­pkoppling, men det nya programmet GlassWire, som finns i Fördelszon­en, för en komplett sammanstäl­lning av all nätverksak­tivitet i datorn. Programmet visar en snygg graf över all informatio­n som datorn skickar och tar emot, och när du klickar på punkterna visas vilka program som har skickat och tagit emot informatio­n vid specifika tidpunkter. Det går till och med att se vilka servrar på internet som de har kommunicer­at med och på vilket sätt – alltså om det handlar om surfande, e-post från din e-postserver eller ftp-trafik.

GlassWire ger även en bra indikation på vad du använder internet till över tid. Programmet kan visa internettr­afik en hel månad tillbaka, så att du snabbt kan se när datatrafik­en var som störst. Vanligtvis är det Windows inbyggda uppdaterin­gstjänst och webbläsare som står för lejonparte­n av informatio­nen som du använder på internet, men om GlassWire avslöjar andra program kan du ta eda på vilka det är och avinstalle­ra dem via Windows Kontrollpa­nel om du av någon anledning behöver dra ner på din internettr­afik eller stoppa något program.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden