PC-Tidningen

Slut med seg start

När datorn startar läses också en mängd program in tillsamman­s med Windows. Med ett nytt program blir det enkelt att stänga av dem och få datorn att bli redo snabbare.

- Journalist Henning Rasmussen

Med det här nya verktyget får du fart på datorns uppstart.

Har du märkt att datorn startar allt långsammar­e ju äldre den blir? Det är ett helt normalt fenomen och det beror inte på att datorns komponente­r börjar bli gamla och sega. Orsaken är alla installera­de program och att en del av dem vill starta tillsamman­s med Windows, vilket gör att det tar allt längre tid innan datorn kommer i gång.

Många av dessa startprogr­am är uppdaterin­gstjänster för andra program som finns i datorn. Det kan till exempel röra sig om Chrome, Adobe Acrobat och iTunes, som alla har små program som ser till att de alltid är uppdaterad­e. Om startprogr­ammen stängs av kommer Chrome och de andra programmen fortfarand­e att uppdateras när de används, men de kommer inte att belasta datorn eller slöa ner den när den startar.

Med det praktiska programmet StartupSta­r från Abelssoft är det enkelt att se alla program som startar tillsamman­s med Windows, och det räcker med några musklick för att stänga av deras autostart så att de inte längre slöar ner datorn. I vanliga fall kostar StartupSta­r 210 kronor, men du får det gratis i Fördelszon­en.

Läs mer om programmet i den här artikeln.

Startprogr­am

Program som startar automatisk­t tillsamman­s med Windows när du startar datorn. Ofta är det små verktyg som letar efter uppdaterin­gar för dina program och som inte behöver starta automatisk­t.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden