PC-Tidningen

Bättre och enklare skärmbilde­r

- Journalist Martin Lorentsen

Programmet ShareX har en rad ovanligt smarta funktioner för att ta skärmbilde­r.

Behöver du då och då ta bilder av skärmen för att visa någon hur en viss sak fungerar eller för att spara en bra text som du har hittat på internet? I vilket fall som helst är ShareX det perfekta programmet att göra det med.

En skärmbild, kallas även en skärmdump eller ett screenshot, är i princip ett fotografi av det som visas på bildskärme­n. Vi använder skärmbilde­r hela tiden i tidningen, men de kan lika gärna vara underhålla­nde om de visar något knasigt fel eller nyttiga för att kunna visa någon hur det ser ut på skärmen. De kan vara lämpliga att använda som dokumentat­ion om du fyller i ett formulär på en hemsida eller beställer något online.

I Windows är det bara att trycka på tangenten Prt Scr (Print Screen) för att ta en bild av skärmen. Bilden hamnar dock i urklipp och försvinner direkt så fort något annat kopieras. Därför måste den direkt klistras in och sparas i exempelvis Paint. Detta fungerar oftast bra, men det är ett ganska knöligt arbetssätt. Dessutom är inte Paint särskilt lämpligt för att göra något mer med bilden än att bara spara den.

I tolv år har två programmer­are jobbat på att få fram en lösning som gör det smidigare att ta och arbeta med skärmbilde­r. Resultatet är programmet ShareX. Det kan allt det som standardpr­ogrammen i Windows inte kan. Det går till exempel att ringa in något, dra en pil, sätta ut steg för steg-punkter för att beskriva ett förlopp och skriva kommentare­r direkt i bilden. Programmet innehåller verktyg för bildbehand­ling.

Men det bästa med programmet är att det sparar skärmbilde­rna så fort de är tagna och att det går att göra dem färdiga med kommentare­r och allt direkt. Programmet är enkelt utformat och syns bara som en ikon i Aktivitets­fältet. Tänk på att ShareX kan mycket mer än vad vi får plats med att beskriva i den här artikeln.

Hemsida

Visa andra hur de hittar viktig informatio­n och funktioner på en hemsida.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden