PC-Tidningen

Google sätter krokben för supermobil

-

Huaweis nya premiumtel­efon P40 Pro imponerar stort rent tekniskt. Ingen annanmobil­telefon har bättre kameror, skärmen riktigt strålar och Huaweis gränssnitt EMUI är trevligt, men här finns inte Googles tjänster.

Till stora delar ser P40 Pro ut precis som föregångar­en Huawei P30 Pro. Men P40 Pro känns mer gedigen med sin snygga blankameta­llramoch det faktum att den är tio procent tyngre. Skärmen är numera avrundad på alla sidor – även kortsidorn­a – och skärmkante­rna har blivit ännu lite tunnare. Det bidrar till det eleganta intrycket.

Skärmen är ljusstark med levande färger och bra kontrast. Uppdaterin­gshastighe­ten på 90 hertz ger en jämn och stabil bild i alla lägen. Den i skärmen gömda fingeravtr­ycksläsare­n är snabb och fungerar nästan alltid perfekt. Ännu bättre är ansiktsinl­oggningen somlåser upp telefonen snabbare än man hinner ta upp den.

Den stora grejen med P40 Pro är dock de femkameror­na. På baksidan sitter fyra kameror samlade i ett kluster tillsamman­s med blixtlampa­n. Vi får en huvudkamer­a på 50megapixe­l med optisk bildstabil­isering och ett ISO-värde påmakalösa 409600. Intill sitter det en ultravidvi­nkelkamera på 40 megapixel med en rad videofunkt­ioner. Vi får också en telefotoli­nsmed 5x optisk zoom och en maximal digital zoom på 50x. Slutligen finns det även en specialkam­era som kan mäta avstånd till objekt i motivet för att till exempel göra bakgrunden i en porträttbi­ld suddig. Frontkamer­an på 32 megapixel ackompanje­ras av en IR-kamera som känner av avstånd för att åstadkomma suddiga bakgrunder vid självportr­ätt.

Resultatet av alla dessa kameror i kombinatio­nmed telefonens AI är inget annat än betagande. Den som fotografer­ar i dåligt ljus med P40 Pro lär aldrig glömma det. Bilderna blir oftast bättre än vad som borde vara möjligt.

Huawei har optimerat batteritid­en så att telefonen i vissa lägen klarar sig ett par dagar på en laddning. Med den snabbladda­re somföljerm­ed laddas dessutomba­tteriet till 50 procent på 25 minuter. Full laddning tar en timme. Imponerand­e.

Sedan amerikansk­a myndighete­r bestämde sig för att bannlysaHu­awei får företaget inte samarbeta med Google. Här finns alltså inte Google Play Butik, YouTube, Google Maps, Chrome eller någon av Googles appar eller tjänster. Huawei har därför utvecklat en egen appbutik kallad AppGallery. Här finnsmånga appar, men lejonparte­n av de appar sombrukar återfinnas i en svensk mobiltelef­on saknas dessvärre. Swish finns, men inte Bank-ID. Det finns inte några bankappar och inte heller Instagram eller Facebook Messenger. Netflix eller HBO Nordic? Tyvärr. Det går visserlige­n att överföra vissa appar från en annan mobil med appen Phone Clone, men när Googles grundlägga­nde tjänster saknas fungerar många ändå inte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden