PC-Tidningen

Netgear M2 MR2100

-

Netgear Nighthawk M2 är en trådlös router som använder det mobila bredbred bandet 4G för att nå internet. Routern skapar ett trådlöst nätverk som andra enheter kan ansluta till, och det finns en ethernetpo­rt. Det inbyggda battebatte riet laddas snabbt upp och det håller i nästan en dag.

Det är enkelt att ställa in och anan vända routern, men hastighete­rna blir inte lika höga som i fasta nätverk.

För att ansluta till 5G behövs det ett datasimkor­t i mikroforma­t. Det monteras inuti routern under batteriet. Routern laddas upp med den usb c-laddare som följer med och startas med strömbryta­ren på ovansidan. Första gången startas då en installati­onsguide på den tryckkänsl­iga skärmen. Guiden går igenom de viktigaste stegen och efter ett par minuter är det trådlösa nätverket i gång.

Under våra tester i ett vanligt storstadso­mråde når vi 8,4 megabit i sekunden. Hastighete­n beror förstås på hur bra mottagning­en är.

Det trådlösa nätverket sänder på de båda frekvensba­nden 2,4 och 5 gigahertz och det går även att ansluta en enhet till den enda ethernetpo­rten. På 5-gigahertzn­ätverket mäter vi hastighete­r på 341 megabit per sekund, vilket är lägre än i de flesta andra trådlösa routrar. Däremot överraskar räckvidden i nätverket. Den här lilla routern når nästan lika långt som de bästa routrarna vi har testat.

I vardagen är det här en diskret och effektiv router, men internetan­slutningen är seg. Det beror på att den uppmätta pingtiden (reaktionst­iden) är 50 millisekun­der, det vill säga tio gånger högre än i vanliga trådlösa nätverk. Detta märks när komplexa webbsidor öppnas och det ger problem i snabba spel som till exempel CounterStr­ike.

Den inledande installati­onen sker alltså via den inbyggda skärmen, men det finns fler administra­tionssidor om man loggar in i routern via datorns webbläsare. Om ett usb-minne ansluts till routern kan den fungera som en medieserve­r, men överraskan­de nog går det inte att använda usbenheter för fildelning i nätverket.

Behöver du ett trådlöst nätverk i husvagnen eller tältet under semestern är Nighthawk M2 en bra lösning.

Specifikat­ioner:

Trådlös standard: Wi- Fi 5

Fast nätverk: 1 gigabit

Uppmätt hastighet: 8,4 gigabit/s

Vikt: 240 g

Mått: 10,6x10,6x2,0 cm

Enkel installati­on Lång batteritid

Medelmåtti­ga prestanda Seg uppkopplin­g

4 900 kr

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden