PC-Tidningen

Soldattele­fonen

-

≡≡ Soldater som är på uppdrag runt om i världen behöver robusta telefoner som tål strapatser och som inte kan avlyssnas eller spåras av fiender. Därför har Samsung utvecklat en mobiltelef­on med extra kraftfull kryptering och automatisk kontakt med militärens radioanläg­gningar i fält.

Telefonen heter Galaxy S20 Tactical Edition och är en tåligare variant av Samsungs Galaxy S20. Telefonen är speciellt framtagen för amerikansk militär och går inte att köpa i butik.

Skärm:.............. 6,2 tum

Lagring:............ 128 GB

Ramminne:....... 12 GB

Batteri:............. 4 000 mAh

Pris:.................. Okänt

≡≡ Mobiltelef­ontrenden under senare år har till stora delar gått ut på att vänja oss vid allt dyrare modeller. De allra dyraste variantern­a kan numera kosta bortåt 20 000 kronor.

Samsungs nya Galaxy A21s är något annat och kanske ett trendbrott. För 2 500 kronor får vi en stor mobiltelef­on på 6,5 tum, vilket är i paritet med de största mobiltelef­onerna som finns på marknaden. På framsidan överst till vänster tittar självportr­ättskamera­n på 13 megapixel fram genom ett hål. Huvudkamer­an på baksidan är på 48 megapixel och den bjuder även på en ultravidvi­nkellins, makro och en sensor som mäter djupet i motivet. På baksidan finns även fingeravtr­ycksläsare­n.

Det inbyggda batteriet på 5 000 milliamper­etimmar ska enligt Samsung räcka i ett dygn vid normal användning. ≡≡ Öppna locket på den bärbara datorn, så ansluts den direkt till HP:s nya bildskärm U27 4k Wireless Monitor. Det behövs ingen sladd mellan datorn och skärmen. U27 är nämligen trådlös. Anslutning­en till datorn sker via standarden WiDi, som står för Wireless Display eller trådlös bildskärm på svenska. Det är en teknik som har utvecklats av Intel.

HP använder en teknik kallad Quick Pair som låter datorn signalera att den är på till skärmen. U27 har enligt HP tre gånger längre fördröjnin­g än tidigare skärmar, vilket kan behövas eftersom den stödjer 4K.

Bland övriga funktioner hittar vi stereohögt­alare och en rad portar för hdmi, DisplayPor­t, usb, audio och ethernet.

≡≡ Microsofts satsning på att göra egna datorer tycks vara en framgång. Ett bevis på det är att företagets produktpor­tfölj hela tiden utökas.

Den senaste tillökning­en är Surface Book 3 som baseras på Intels tionde generation­ens Core-processore­r. Datorn finns i en rad konfigurat­ioner med ramminne upp till 32 gigabyte och ssd-lagring på upp till två terabyte. Surface Book 3 finns i två storlekar: 13,5 och 15 tum.

Den som fortfarand­e fotografer­ar med digitalkam­eror uppskattar säkert att datorn har en inbyggd kortläsare för SDXC-kort. Tack vare den är det extremt enkelt att överföra bilder från kamerans minneskort till datorn.

Surface Book 3 finns även med vassare grafikkort i form av Nvidia GTX 1650 eller GTX 1660 Ti, som båda ger tillräckli­gt med grafikkraf­t för att klara moderna spel eller avancerad bild-/videoredig­ering.

Microsoft gillar magnesium, ett material som de ofta använder för sina datorers chassi. Surface Book 3 är inget undantag. Magnesium är en lätt metall som samtidigt är tålig.

Priserna för 13-tumsvarian­ten av Surface Book 3 börjar på 21 000 kronor för den enklaste modellen. 15-tummaren kostar mellan 30 000 och 39 000 kronor beroende på konfigurat­ion.

 ??  ?? Telefonen sitter här i ett särskilt skal som gör att den klarar stora påfrestnin­gar.
Telefonen sitter här i ett särskilt skal som gör att den klarar stora påfrestnin­gar.
 ??  ?? HP:s nya bildskärm U27 kan anslutas trådlöst till en dator. Pris och lanserings­datum är för närvarande okänt.
HP:s nya bildskärm U27 kan anslutas trådlöst till en dator. Pris och lanserings­datum är för närvarande okänt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden