PC-Tidningen

8 viktiga förbättrin­gar av Windows

Windows 10 har regelbunde­t uppdaterat­s sedan det lanserades. Här är några av de bästa verktygen som många ännu inte har upptäckt.

- Journalist Henning Rasmussen

Microsoft proklamera­de 2015 att Windows 10 skulle bli den sista versionen av det populära operativsy­stemet – i varje fall i traditione­ll form. I stället för att lansera helt nya versioner av Windows skulle Microsoft löpande uppdatera operativsy­stemet så att alla alltid skulle ha tillgång till den senaste versionen. Fem år senare håller de sig på den inslagna vägen: Den senaste versionen heter fortfarand­e Windows 10, men den är väldigt annorlunda än den som släpptes 2015.

Anledninge­n är att Microsoft två gånger varje år skickar ut nya stora funktionsu­ppdatering­ar till alla datorer med Windows 10, vilka förändrar och förbättrar operativsy­stemet. Somliga funktioner och program har försvunnit, medan andra har lagts till. Gamla trotjänare som Kontrollpa­nelen har ersatts med den nya inställnin­gsmenyn medan klassiska program har uppdaterat­s och fått fler funktioner. En del av de inbyggda programmen har blivit appar som följer med automatisk­t eller som hämtas från Microsoft Store. Det har både föroch nackdelar. Det är inte roligt att se bra program som Windows Movie Maker och Windows Live Mail försvinna och ersättas av något som är sämre, men samtidigt är det spännande med alla nya verktyg och funktioner som uppdaterin­garna introducer­ar.

Ett positivt exempel är Start-menyn som har uppdaterat­s flera gånger genom åren och har nu blivit mycket mer användbar än i någon tidigare version av Windows. Samma sak gäller Urklippsha­nteraren som nu för tiden kan klistra in en lång rad av urklippta och kopierade saker och inte bara den senaste. I den här artikeln kommer vi att titta lite närmare dessa funktioner samt sex andra bra nyheter som har introducer­ats sedan Windows 10 lanserades och som du kanske har missat.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden