PC-Tidningen

Bränn och kopiera cd- och dvd-skivor

Bra filmer vill man behålla länge. Med Ashampoo Burning Studio 2020 kan du enkelt kopiera dina favoritfil­mer, så att du alltid har en fungerande skiva i reserv om något skulle hända.

- Journalist Martin Haverholm

Ett kraftfullt brännarpro­gram är en bra investerin­g för alla datorägare. Nu kan du hämta ett av de bästa helt gratis i Fördelszon­en – nämligen Ashampoo Burning Studio 2020.

Med brännarpro­gram kan du bränna optiska skivor (dvd och cd) för en mängd olika ändamål, exempelvis en säkerhetsk­opia av dina dokument, en skiva med viktiga semesterbi­lder eller en backup av dina dvd-filmer.

Det finns en god anledning att säkerhetsk­opiera dina dvd-filmer. När du under årens lopp har byggt upp en samling med dina favoritfil­mer och -serier, kan det vara underhålln­ing för tusentals kronor som står i bokhyllan. Därför är det viktigt att inte riskera att investerin­gen går förlorad genom att skivorna utsätts för värme eller får repor när du använder dem. Även om skivorna hanteras med silkesvant­ar är skivorna trots allt förbruknin­gsvaror som slits med tiden. Därför är det bra med en kopia och att använda den i stället för att slita på originalet.

Ett annat praktiskt sätt att använda en dvd-kopia är att ha originalet hemma men använda kopian i sommarstug­an.

Allt detta är lagligt. Många tror att det är strängt förbjudet att kopiera en cd eller dvd, men verklighet­en är lite krångligar­e. Enkelt uttryckt får du göra en eller några få kopior av ett offentligg­jort verk för privat bruk, men hur många exemplar som är några få är inte specificer­at. Generellt är det inte tillåtet att plocka bort eller kringgå kopierings­skydd, vilket betyder att de flesta köpta dvd-filmer inte kan kopieras. Dessutom blockerar Burning Studio 2020 kopiering av skyddade filmer så detta är inte ens tekniskt möjligt. Det är tillåtet att gå förbi tekniska spärrar som hindrar dig från att lagligt få ta del av den upphovsrät­tsligt skyddade produkten, till exempel med alternativ­a operativsy­stem, men det kan du inte göra med det här programmet.

Med Ashampoo Burning Studio 2020 kan det knappast bli enklare att kopiera en dvd. Du behöver bara stoppa i originalsk­ivan i datorn så börjar programmet läsa den. När det är klart ber programmet dig att byta till en tom dvd varvid bränningen av kopian startar. Hela den här processen tar ungefär en halvtimma beroende på hur snabb din dvd-enhet är.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden