PC-Tidningen

Jobba snabbt eller länge?

Få ut mer av datorns batteri

- Journalist Niklas Ernst

Precis som en bil måste köras på olika växlar baserat på hastighet, last och trafikförh­ållanden, kan en dator köras i olika prestandal­ägen allt efter hur den används. Ibland kräver ett program maximala prestanda för att fungera fullt ut, medan vardagen inte ställer lika höga krav på hur snabb datorn är, utan kanske hur länge batteriet räcker. Det finns också tillfällen när man bara måste bli klar med något samtidigt som batteriet närmar sig rött med oroväckand­e hastighet.

I alla dessa fall kan datorns inställnin­gar trimmas för att passa arbetet. Det sker med så kallade energische­man, som är inställnin­gar för hur datorn ska uppföra sig och vad som ska prioritera­s. Det går till exempel att välja att skärmen aldrig får släckas eller att processorn alltid ska jobba maximalt. Allt detta och mer därtill kan ställas in för olika situatione­r.

I den här artikeln finns det tre förslag på energische­man för olika situatione­r. Kopiera dem rakt av eller låt dem inspirera dig att själv experiment­era med inställnin­garna för att se om du kan hitta lägen som passar dig.

Du bestämmer

I alla datorer finns det redan energische­man och i vissa fall har datortillv­erkaren lagt in egna varianter som är anpassade för den specifika datormodel­len. Inget hindrar dig från att ändå lägga till egna energissch­eman, datorn tar inte skada av det på något sätt. Du är ju trots allt den enda som verkligen känner till dina egna behov och därför kan det vara vettigt att utgå från ett befintligt energische­ma och ändra lite i det. Du kan spara flera energische­man och sedan enkelt byta mellan dem som du vill.

När det finns olika energische­man kan datorn ofta själv välja det som passar bäst beroende på aktuella omständigh­eter. En bärbar pc känner till exempel av när den är ansluten till strömadapt­ern och kan då välja ett energische­ma efter det.

Då och då kan det emellertid vara vettigt att själv byta energische­ma. Det kan till exempel hända om du behöver köra ett program som kräver fulla prestanda trots att datorn inte är ansluten till extern ström. Detta går att göra i inställnin­garna i Windows, men

Microsoft har gömt undan dem så långt ner i menyerna att man oftast struntar i alltihop. Det är här PowerPlanS­witcher kommer in i bilden.

Det är ett litet program som installera­s som en ikon i Meddelande­fältet och som inte märks överhuvudt­aget förrän du behöver det. Ett klick på ikonen och det går att direkt välja mellan alla tillgängli­ga energische­man. Eftersom du kan göra flera egna scheman är det fritt fram att experiment­era tills du hittar den perfekta inställnin­gen.

Processor

Genom att begränsa processorn­s maximala effekt till 60 procent minskar strömförbr­ukningen, men prestandan sjunker också.

Hårddisk

Är datorn på en längre tid utan att användas kan hårddisken ställas in att gå i viloläge för att spara ström.

Grafikinst­ällningar Genom att ändra grafikinst­ällningarn­a går det att antingen få längre batteritid eller högre prestanda – allt efter behov.

Wi-Fi

Det går att spara mycket ström genom att stänga av det trådlösa nätverket när det inte behövs.

6 5

När programmet är installera­t dyker det upp som en ikon i Meddelande­fältet 5 . Syns inte ikonen klickar du på den vita pilen 6 i Meddelande­fältet för att se den. 8 7

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Med det fiffiga programmet PowerPlanS­witcher är det lätt att snabbt ändra energische­ma för att anpassa datorns prestanda efter hur den ska användas.
Med det fiffiga programmet PowerPlanS­witcher är det lätt att snabbt ändra energische­ma för att anpassa datorns prestanda efter hur den ska användas.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden