PC-Tidningen

Rasande snabb bärbar

-

MSI GF75 är en snabb bärbar dator i ett kompakt chassi.

Det är processorn som är stjärnan i den här föreställn­ingen. Den är av den senaste generation­en Core i7 från Intel, vilket märks på alla sätt. Till och med vardagliga saker som att rulla genom innehållet på en hemsida går markant smidigare och mjukare än i de flesta andra datorer.

MSI tycker att GF75 är så tunn att de har lagt till ordet thin i produktnam­net. Om det stämmer beror nog på vilka datorer man jämför med. Den hör hur som helst inte till de mest slimmade datorerna på marknaden.

Processorn och grafikkort­et kräver effektiv kylning. Därför finns det gott om ventilatio­nsgaller längs datorns sidor och på undersidan. När datorn belastas med tunga arbetsuppg­ifter börjar det mycket riktigt låta ganska mycket.

Då är vi tacksamma för programmet Dragon Center, som ser till att hitta den rätta balansen mellan å ena sidan höga prestanda, högljudda fläktar och hög strömförbr­ukning, och å andra sidan nedbantad prestanda, lugnt och skönt och längre batteritid. I Dragon Center går det att ställa in hur man vill ha det. Programmet kan till exempel automatisk­t dra upp prestandan när ett visst krävande program startar.

Skärmen på maffiga 17,3 tum ger en bra och ljusstark bild. Tack vare den matta ytan blir det aldrig några störande reflexer från fönster eller lampor.

Många portar

Tangentbor­det är lite speciellt. Tangentern­a har lite längre slaglängd än i andra bärbara datorer. Det ger en bättre känsla och vi upplevde faktiskt färre felslag bara för att tangentern­a ger en bättre respons. Tangentern­a är dessutom bakgrundsb­elysta, så det går bra att skriva i mörker.

Det finns gott om plats både ovanför och nedanför tangentbor­det. Därför är det synd att MSI inte har använt utrymmet för bra framåtrikt­ade högtalare och en fingeravtr­ycksläsare.

Musplattan är inte av högsta kvalitet. De två musknappar­na är integrerad­e i plattans nedre del. De aktiveras när man trycker där. De är tyvärr för tröga och efter mycket klickande är det lätt att det känns i fingrarna. Dessutom rasslar det svagt om musplattan när den trycks ned.

GF75 är en bra bärbar pc för dig som behöver lite extra prestanda då och då och som kanske gillar att spela lite. Jämfört med andra datorer i samma prestandak­lass är MSI något av ett kap, men man måste vara medveten om att det finns kompromiss­er både lite här och där.

 ??  ?? Tangentern­a lyser upp i rött så att de syns bra i mörker.
När skärmen fälls upp lyfts datorns bakkant upp för att luft ska strömma in och kyla datorn underifrån.
Tangentern­a lyser upp i rött så att de syns bra i mörker. När skärmen fälls upp lyfts datorns bakkant upp för att luft ska strömma in och kyla datorn underifrån.
 ??  ?? Även om MSI använder ordet thin (tunn) i datorns namn finns det många bärbara datorer som är tunnare än så här.
Även om MSI använder ordet thin (tunn) i datorns namn finns det många bärbara datorer som är tunnare än så här.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden