PC-Tidningen

Visar var skåpet ska stå

Microsofts egen Windowspla­tta sätter en hög kvalitetsr­ibba. Den är välbyggd i hållbara material och med rätt tillbehör blir den en fullfjädra­d pc

-

Microsoft Surface Go 2 är en lyxig surfplatta som kan göras om till en bärbar pc. Vi får helt enkelt det bästa från båda världar.

Det här är en tunn och gedigen surfplatta med en bra tryckkänsl­ig skärm som reagerar prompt så fort vi petar till på den eller vänder den ett kvarts varv.

Det är dock inte alla delar av Windows 10 som lämpar sig för att styras med halvknubbi­ga fingrar på en 10,5 tum stor skärm. Vi har återkomman­de problem med att träffa rätt i exempelvis menyer och liknande. Det går förstås att ta sig framåt, men Windows är inte det optimala operativsy­stemet för fingerstyr­ning.

Den som tröttnar på att kladda på skärmen med kakfeta fingrar, ansluter enkelt tangentbor­dsdelen och får då en bärbar pc. Tangentbor­det är även ett skärmskydd som täcker skärmen när det fälls upp. Tangentbor­det ingår inte utan kostar från 1100 kronor extra. Det finns i olika utföranden och färger.

Vi har använt Surface Go Type Cover, som tangentbor­det heter, och även om det fungerar som avsett är det inte värt pengarna. Det är bättre att köpa ett enklare skärmskydd och ett riktigt Bluetootht­angentbord. Det går även att ansluta en mus via Bluetooth, så att Go 2 kan fungera som en riktig pc.

Värt att tänka på i det sammanhang­et är att det är ovanligt knapert med anslutning­smöjlighet­er. Det finns bara en usb c-port och ett hörlursutt­ag. Det behövs en dockningss­tation till usb c-porten för att Go 2 ska kunna ersätta en regelrätt bärbar pc.

På baksidan hittar vi bara en liten kamera och en Windows-logotyp. Den nedre halvan är en platta som kan fällas ut för att fungera som ett stativ när Go 2 ska stå på ett skrivbord. När stödet är utfällt går det även att komma åt kortläsare­n för microSD-kort, som används för att utöka lagringsut­rymmet.

Under våra tester räcker batteriet i nästan en hel arbetsdag innan det behöver laddas. Laddsladde­n ansluts med magneter och den hoppar nästan på plats av sig själv. Tack vare magnetfäst­et spelar det heller ingen roll om någon snubblar på sladden under laddning. Kontakten poppar bara loss utan att gå sönder.

Den testade versionen av Surface Go 2 är ganska dyr. Det finns billigare varianter med mindre minne och enklare processor.

 ??  ?? Stativet på baksidan fälls elegant in när det inte används. Den enkla konstrukti­onen till trots står G0 2 stadigt på bordet.
Stativet på baksidan fälls elegant in när det inte används. Den enkla konstrukti­onen till trots står G0 2 stadigt på bordet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden