PC-Tidningen

Stabilt och prisvärt meshsystem

-

Netgears meshsystem säljs på lite andra premisser än andra motsvarand­e system för att skapa trådlösa nätverk med flera så kalllade meshroutra­r. Det vill inte vara snabbast eller ha flest funktioner, i stället vill Netgear att det ska vara diskretare, stabilare och enklare att använda. Det har de lyckats bra med. Täckningen inomhus är bra, topphastig­heterna fina och prislappen är i sammanhang­et okej.

Den viktigaste egenskapen med meshroutra­r är inte hastighete­rna, det är räckvidden. Rätt placerade får vi en stabil internetan­slutning i vårt testhus alla hörn.

De tre routrarna som ingår i paketet ser identiska ut, men i själva verket rör det sig om en huvudroute­r och två satelliter. Enda skillnaden mellan dem är att huvudenhet­en har två Ethernetpo­rtar. Den som behöver fler fasta nätverksut­tag får köpa en switch. Det finns inte heller några usb-portar på routrarna, så fil- och skrivardel­ning via usb är uteslutet.

Installati­onen sker via en app i mobilen. Den är pedagogisk­t uppbyggd och ser till att alla aspekter av en nätverksin­stallation gås igenom.

Våra hastighets­mätningar visar fina topphastig­heter på 626 megabit i sekunden, men bara när trafiken går direkt via huvudroute­rn. Precis som med andra meshsystem faller hastighete­rna snabbt när trafiken går via en av satelliter­na. I det här fallet mäter vi då upp runt 40 megabit per sekund.

Tekniken fungerar så att en del av bandbredde­n används för de tre enheternas interna kommunikat­ion, vilket gör att hastighete­rna i nätverkets ytterkante­r blir lite lägre.

 ??  ?? De tre enheterna ser identiska ut, men en av dem är huvudenhet.
De tre enheterna ser identiska ut, men en av dem är huvudenhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden