PC-Tidningen

Tre program som hjälper dig att ta makten över Windows 10.

- Journalist Henning Rasmussen

Med senare generation­er av Windows har det blivit allt svårare att behålla kontrollen över tjänster, program och funktioner. I det här artikeltem­at hjälper vi dig att ta tillbaka kontrollen över din dator, så att du själv kan välja dina sekretessi­nställning­ar, vilka funktioner du vill använda i Windows samt hantera inbyggda appar som är överflödig­a.

Sedan Windows 10 lanserades 2015 har vi blivit pådyvlade allt fler appar, tjänster, verktyg och funktioner som vi aldrig har bett om. Microsoft har kommit undan med det eftersom vi inte längre köper nya Windows-versioner. De kommer av sig själva.

Vi har tidigare skrivit om de inbyggda tjänsterna som kan kännas som ett hot mot ditt privatliv. Trots att informatio­nen om vad du gör, din dator och dina program skickas i anonymiser­ad form till Microsoft, är det fortfarand­e en ”tjänst” som många helst inte vill veta av.

I den första delen av vårt stora tema om att ta tillbaka kontrollen över datorn kan du läsa om ett nytt program som låter dig bestämma vilken informatio­n som du vill dela med Microsoft.

De har dolt det bästa

I den andra delen av temat tittar vi närmare på flera av de nyttiga funktioner och verktyg som har funnits i tidigare versioner av Windows, men som Microsoft har bestämt att vi inte ska ha tillgång till längre. Det praktiska programmet Hidden Windows 10 Features gräver djupt under motorhuven på Windows 10 och fiskar fram funktioner som du själv kan välja om du vill använda eller inte. Det omfattar exempelvis den välkända Kör-funktionen och den smidiga möjlighete­n att kunna kopiera filer direkt från högerklick­smenyn.

Slipp de inbyggda apparna Slutligen har vi en lösning för alla de oanvända appar och program som du får automatisk­t, vare sig du vill eller inte, när du installera­r Windows 10 eller någon av de stora uppdaterin­garna som släpps till operativsy­stemet. Som standard får du spel, aktie-appar och en massa annan digital bråte installera­t som bara tar upp värdefull plats på hårddisken. Med programmet Red Button går det att bestämma vad du vill ha i ditt Windows.

Om du har gott om tid och ännu mer tålamod går det att ändra mycket av allt detta manuellt i Windows, men med de tre nya programmen som du kan hitta i Fördelszon­en kan du ta tillbaka kontrollen över din dator med bara några musklick.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden