PC-Tidningen

Vi utser bästa e-boksläsare­n.

E-boksläsare är på många sätt överlägsna tryckta böcker. De rymmer tusentals böcker som dessutom kan läsas överallt eftersom e-boksläsarn­a alltid har inbyggt läsljus.

-

En e-boksläsare är egentligen en ganska märklig produkt. Det smarta med dem är faktiskt dess begränsnin­gar. Vi slipper braskande färgskärma­r med miljontals färger och snabba processore­r som ska klara de allra senaste apparna. I stället får vi en apparat som är i perfekt samklang med det den är avsedd för – att läsa böcker i lugn och ro. De är bättre verktyg för läsning än surfplatto­r och i många delar är de faktiskt överlägsna tryckta böcker.

Det är stora skillnader på hur innehåll överförs till e-boksläsarn­a. Vissa har egna inbyggda bokhandlar, som till exempel Amazon Kindle Paperwhite. I andra e-boksläsare måste böckerna först hämtas till datorn och sedan flyttas till e-boksläsare­n via usb. Alla de testade produktern­a klarar flera olika format och det är till exempel bra att kunna läsa manualer och andra dokument i pdf-format.

Alla enheterna har inbyggt skärmljus som kan tändas och släckas efter behov. Ljusstyrka­n kan anpassas efter olika förhålland­en och till exempel dras ner för att inte störa andra medan man ligger och läser i sängen kvällstid.

Den största fördelen med en e-boksläsare jämfört med en surfplatta är att det inte är några problem alls att läsa en bok i fullt dagsljus. Det beror på att den skärmtekni­k med elektronis­kt bläck som används får skärmen att likna en tryckt boksida.

En annan fördel med den här skärmtekni­ken är att den drar betydligt mindre ström än skärmen i en surfplatta. Därför räcker också batteriet i veckor.

 ??  ?? Skärmen i de flesta e-boksläsare är i ungefär samma storlek som en traditione­ll tryckt bok.
Skärmen i de flesta e-boksläsare är i ungefär samma storlek som en traditione­ll tryckt bok.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden