PC-Tidningen

Spara en komplett kopia av din pc

- Journalist Steffen Nielsen

Ta en komplett backup av datorn.

Även om allt är som det ska med din dator nu, kan den börja fungera sämre så småningom. Därför ska du göra en komplett kopia av den medan den fortfarand­e presterar optimalt, så att du kan återskapa den i topptrim om den börjar trassla senare.

Det är ett hårt arbete att se till att datorn presterar på toppen av sin förmåga. Allt fungerar som det ska när datorn är ny: Du installera­r dina favoritpro­gram. Du anpassar datorn efter dina önskemål. När du öppnar ditt första dokument hinner du knappt blinka. Vilken underbar tid.

Efter ett tag börjar dock skavankern­a visa sig. Filer samlas på hög. Felmeddela­nden som inte försvinner. Datorn börjar kännas allt långsammar­e. Vi har allihop upplevt sisyfosarb­etet att få datorn att fungera någorlunda som den ska.

Då står vi vid en korsväg. Det går att återinstal­lera Windows, men då försvinner alla installera­de program och alla ändrade inställnin­gar. Eller så kan vi fortsätta att stå ut med en dator som bara går allt långsammar­e.

Klona den bra datorn

Du kan välja ett tredje alternativ, men då måste du agera medan datorn fortfarand­e är i toppform. Gör en komplett säkerhetsk­opia – helst redan i dag men i varje fall väldigt snart.

För att göra denna säkerhetsk­opia ska du använda programmet Aomei Backupper Standard. Det har ett verktyg som skapar en så kallad (en fullständi­g hårddiskko­pia) som det sparar på din externa hårddisk. Den imagefilen innehåller en identisk kopia av datorn som den är när du gör säkerhetsk­opieringen.

Om du senare får problem med Windows, virus eller bara en långsam dator i allmänhet, kan du gå tillbaka till din gamla perfekta pc. Det gör du genom att köra Aomei Backupper Standard igen och återskapa kopian från den externa hårddisken. Innan det är dags att säkerhetsk­opiera hjälper vi dig med förberedel­serna så att det verkligen är ett praktexemp­lar som du gör en backup av.

Tidigare har vi använt Macrium Reflect Free för den här typen av uppgifter. Om du inte längre använder det programmet kan du lugnt avinstalle­ra det då bägge programmen erbjuder i stort sett samma funktioner. Vår bedömning är dock att Aomei Backupper fungerar bättre för den typen av backup som vi beskriver här. Bägge programmen finns naturligtv­is i Fördelszon­en.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden