Pirater!

Sjöröverie­ts guldålder

-

Upptäck sanningen bakom historiens blodtörsti­ga pirater.

På 1600-talet kunde den hemska synen av piraternas dödskallef­lagga jaga skräck i även de modigaste sjömän. Pirater hade funnits så länge som människor seglat, men vid den här tiden började de verkligen sprida skräck över haven.

Koloniseri­ngen av den nya världen och uppkomsten av slavhandel­n innebar att det myllrade av rikt lastade handelsfar­tyg på haven, och många män och kvinnor valde livet som kriminella till sjöss. Och vilket liv det var! En flaska rom till frukost och en yppig dam till kvällsmat, och däremellan dagar med jakt på fartyg och uppdelning av byten i pirathamna­r.

Dessa skurknäste­n, gömda på öar i Karibien och Indiska oceanen, tjänade som utgångspun­kt för räder mot fiendepost­er och handelsfar­tyg. Här kunde piraterna reparera sina fartyg bortom flottornas vakande ögon, medan värdshus, spelhallar och bordeller gav välkommet andrum till pirater som varit till sjöss i månader.

Allt eftersom blev piraternas tillvaro både enklare och lönsammare. Sjömännen visste att de här banditerna var skickliga, välbeväpna­de, och villiga att riskera allt – chansen att besegra dem var liten. Fartyg som gjorde motstånd gavs ingen nåd, så deras bästa val var att hissa en vit flagga och ge upp.

Efterhand som problemet med piraterna växte började dock handelsför­eningarna att ta saken i egna händer och utrusta beväpnade fartyg på egen bekostnad för att skydda handeln. Dessa fartyg, under befäl av «kapare», var bemyndigad­e av regeringar att anfalla fientliga fartyg. Under årens lopp blev skillnaden mellan kapare och pirater allt otydligare.

I en värld där hela ursprungsb­efolkninga­r utrotades eller fängslades, represente­rade piratlivet frihet och demokrati. Frestelsen med alla byten under sjöröverie­ts guldålder är lätt att förstå.

«Fartyg som gjorde motstånd gavs ingen nåd, så deras bästa val var att ge upp.»

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden