Pirater!

Segla på rutten till rikedom

-

Piratrunda­n möjliggjor­de några av de rikaste skatterna världen någonsin sett.

Den dag i januari 1693 då Thomas Tew bad sina män att välja en ny rutt till Godahoppsu­dden blev han mer än en kapare – han blev en av världens mest innovativa pirater. Tew kanske inte uppskattad­e att associeras med sjöröveri, men när hans besättning uppmuntrad­e honom att glömma de franska tillgångar­na i Västafrika och istället rikta in sig på rikedomarn­a på den Indiska oceanen och Arabiska havet blev han inte bara rikare – han inspirerad­e till en helt ny piratvåg.

Innan Tew riktade in sig på nya farvatten hade pirataktiv­iterna främst ägt rum i Västindien. Piraterna hade ofta sina europeiska hemnatione­rs välsignels­e i ryggen och tilldelade­s kaparbrev. De riktade vanligen in sig på spanska skepp som de befriade från sina värdefulla laster. För de rivalisera­nde kolonialma­kterna var det ett sätt att föra krig mot Spanien i ett slags sanktioner­at krig. Men det skulle inte pågå länge till.

Spaniens makt minskade och fred började diskuteras på regeringsn­ivå. Möjlighete­rna för Västindien­s pirater minskade därför ännu mer. Under en ovanligt riskabel expedition till Afrika tänkte Tew att det måste finnas bättre och enklare mål på andra ställen. Han hade hört om skepp fullastade med silke och kryddor som seglade genom indiska vatten och han ansåg att tiden var mogen att angripa ett av dem. Han hade till och med fått höra att skeppen reste oskyddade vilket gjorde hans nya expedition ännu mer lockande.

Med utgångspun­kt från Bermuda seglade Tew och hans besättning runt Godahoppsu­dden, längs den östafrikan­ska kusten och vidare mot Röda havet. De attackerad­e flaggskepp­et Mughal Empire som kom från Indien och upptäckte att det utgjorde enklast tänkbara mål. Istället för att försvara lasten med guld, kryddor, elfenben, silke och juveler, bestämde sig skeppets 300 man starka besättning för att inte ta upp striden. På så vis kom Tew och hans män enkelt över ett byte på över 100 000 pund.

Efter att de hade lagt till i Île Sainte-Marie utanför Madagaskar­s kust dröjde det inte länge innan ryktet spreds att Tews män hade delat på ett enormt byte. Skatterna gav var och en

Piratrunda­n existerade bara under en kort period, men den möjliggjor­de

för piraterna att utföra några av historiens mest lukrativa plundringa­r.

motsvarand­e 1 200 pund – en summa som var livsföränd­rande, och det uppmuntrad­e andra pirater att ge sig ut längs samma rutt. Den nya rutten började kallas för Piratrunda­n och buckanjäre­rna som följde den kallades för «Roundsmen» (piratrunda­ns män). Skepp från Ostindiska kompaniet som seglade mellan Storbritan­nien och Indien blev de huvudsakli­ga bytena.

Piratrunda­ns potential var uppenbar, men det var en annan pirat, Henry Every, som gjorde den till något av en helig graal. Året var 1695 och Tew hade gett sig ut för att plundra ett muslimskt skepp. Den här gången stötte han på våldsamt motstånd och han blev dödad. Every befann sig i samma farvatten och förde kommando över krigsskepp­et Fancy som var försett med en besättning på 150 man och 46 kanoner. Han lade beslag på skeppet Fateh Muhammad, och därigenom guld och silver till ett värde av 40 000 pund. Men det var uppföljnin­gen som gav honom den riktiga belöningen. Han stred mot skeppet Ganj-i-Sawai och tog ett byte som motsvarade otroliga 525 000 pund – förmodlige­n det största piratbytet någonsin.

Det satte allt i rullning. Kaptener från när och fjärran kände doften av rikedomar och såg möjlighete­n att lägga beslag på väldiga skatter. Piraterna reste från alla möjliga platser – New York, Boston, Philadelph­ia, Rhode Island och Bermuda. De seglade sydöst längs Afrikas västkust via Madeira, runt Godahoppsu­dden, norrut längs Afrikas kust och vidare till Madagaskar, Mauritius eller Réunion. Dessa expedition­er hade fullt stöd hemifrån.

Människorn­a som levde i de amerikansk­a hamnarna och kolonierna var väldigt förtjusta i pirater. I många fall berodde det på att de var långt ifrån mönstermed­borgare själva – New York var en mindre, ruffigare och mycket annorlunda plats mot staden vi känner till idag. Piraterna ansågs vara en viktig del av det vardagliga livet eftersom de förde med sig rikedomar, ovanliga varor och handel. De var mer än välkomna att reparera och underhålla sina skepp i hamnarna och bunkra upp med förnödenhe­ter inför sina mödosamma resor.

Det uppskattad­es av piraterna eftersom Piratrunda­n innebar en betydligt längre resa för sjömännen än de vanliga rutterna i Västindien. De behövde så mycket proviant, assistans och tid för skeppsvård som möjligt för att begränsa de kommande farorna. Att vara till havs i flera månader var tråkigt, maten var vanligen fruktansvä­rd och på grund av bristen på C-vitamin fanns alltid risken att drabbas av skörbjugg. Risken fanns också att drabbas av hög feber, kallbrand och att tillfångat­as. Förnödenhe­ter och medel att försvara sig med var avgörande.

Mellanland­ningarna längs Piratrunda­n var utmärkta handelspla­tser. En av baserna grundades av buckanjäre­n Adam Baldridge på den karga ön Île Sainte-Marie. Den var perfekt geografisk­t placerad eftersom den låg nära handelsske­ppens rutt när de återvände från Ostindien fullastade med varor. Baldridge erbjöd proviant och bytte plundergod­s mot boskap och mat, och piraterna älskade de avskilda, säkra vikarna. Hundratals av dem bosatte sig där och kom överens utan några problem. Många av dem bildade familj och de som dog begravdes på den ökända piratkyrko­gården.

En annan bas grundades av James Plantain i Ranter Bay på norra Madagaskar. Ön blev en viktig vistelseor­t för piraterna. Den gav dem det andrum de behövde innan de attackerad­e handelsfar­tyg från det förmögna Mogulriket. Piraterna tog sikte på Röda havet för att attackera fartyg som seglade

«Kaptener från när och fjärran kände doften av rikedomar.»

från Surat norr om Mumbai i Indien, till Mecka på Saudiarabi­ens västkust. När de återvände med sitt byte seglade de ofta öster om Madagaskar där de kunde hitta andra fartyg att plundra för att maximera mängden stöldgods.

Upplägget var ganska enkelt och ledde till flera lukrativa år. Piraterna visste när muslimerna var på väg till Mecka för den årliga pilgrimsfä­rden och utnyttjade då ett område av havet som bara mätte 30,5 kilometer tvärsöver. Förståelig­t nog blev Mogulriket förargat över vad som hände och pressade den brittiska regeringen att vidta åtgärder efter att först ha klandrat det brittiska Ostindiska kompaniet för attackerna. Kronrådet och Ostindiska kompaniet erbjöd 1 000 pund till den som tillfångat­og Henry Every. Men attackerna längs Piratrunda­n fortsatte. Till och med den skotske kaparen William Kidd som sändes ut för att stoppa Every övergick till att ägna sig åt piratlivet.

Men trots allt detta var Piratrunda­n ett kortlivat fenomen. Baldbridge förlorade sin bas på Madagaskar 1697 när lokala stammar upptäckte att han hade sålt en grupp infödda till slaveri, och handelsske­ppen blev bättre skyddade vilket innebar att expedition­erna blev mer riskabla. Thomas Howard slutade sina dagar på ett skepp

«William Kidd som sändes ut för att stoppa Every övergick till att ägna sig åt piratlivet.»

som gick på grund på ett rev utanför Madagaskar 1699. Abraham Samuel blev ledare över en grupp pirater och infödda på sydöstra Madagaskar från 1697. Men det spanska tronföljds­kriget innebar slutet för Piratrunda­n. Kriget pågick 1701–1714 och utlöstes när den sista Habsburg-kungen i Spanien dog 1700. Detta öppnade möjlighete­r för pirater i Bahamas och gjorde det lättare för sjömän inom flottan att ägna sig åt plundring. Att ha regeringen på sin sida gjorde saker och ting betydligt enklare.

Det dröjde ända till 1719 innan Piratrunda­n blev populär igen, om än bara för några få år. Pirater som Edward England, Olivier La Buse, Christophe­r Condent och John Taylor var aktiva under den perioden. La Buse och Taylor attackerad­e skeppet Nossa Senhora Do Cabo

1721 och kom undan med skatter till ett värde av 800 000 pund. Men rutten blev allt mindre lönsam och det underlätta­de inte heller att indiska pirater började genomsöka området efter lämpliga byten. Det råder emellertid ingen tvekan om att Piratrunda­n var enormt lukrativ så länge den varade.

 ??  ?? Omkring 30 gravstenar finns kvar på piratkyrko­gården på ön Île Sainte-Marie, ett ökänt pirattillh­åll.
Omkring 30 gravstenar finns kvar på piratkyrko­gården på ön Île Sainte-Marie, ett ökänt pirattillh­åll.
 ??  ?? Vattnen runt Mecka i Mogulriket var fullt av pilgrimer.
Vattnen runt Mecka i Mogulriket var fullt av pilgrimer.
 ??  ?? Här ligger
piraten
Lechartier Joseph
begravd Pierre på Île
Observera SainteMari­e. de korsade dödskallen benknotorn­a.
och
Här ligger piraten Lechartier Joseph begravd Pierre på Île Observera SainteMari­e. de korsade dödskallen benknotorn­a. och
 ??  ?? Flottan förföljer pirater till deras gömställe.
Flottan förföljer pirater till deras gömställe.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Henry Every lägger beslag på värdefullt byte under en framgångsr­ik expedition i
Indiska oceanen.
Henry Every lägger beslag på värdefullt byte under en framgångsr­ik expedition i Indiska oceanen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden