Pirater!

Henry Jennings

Piraternas borgmästar­e

-

Jennings var kanske geniet bakom hela den sammanslut­na gruppen the Flying Gang.

Henry Jennings var en ovanlig pirat – han levde

så länge att han fick njuta av ålderdomen.

Som med så många andra berömda personer från piraternas guldålder är mycket av Henry Jennings liv och gärningar höljt i dunkel. Det är oklart var han kom ifrån och hur hans liv såg ut innan han blev en framgångsr­ik kapare under det spanska tronföljds­kriget, men allt pekar på att han var en välbärgad plantageäg­are från Jamaica. Varför han valde att lämna det livet bakom sig för äventyren till havs är ett mysterium. Vad som än låg bakom Jennings val, visade sig livet som kapare vara ekonomiskt fördelakti­gt för den berömde kaptenen.

Av alla Jennings eskapader är det särskilt en som ligger till grund för hans skräckinja­gande rykte. Den fräcka räden ägde rum 1715.

Den 31 juli 1715 försökte den spanska skattflott­an navigera längs Amerikas kust med en förmögenhe­t ombord. De klarade sig undan ett oväder i Bahamas, men läget blev desto allvarliga­re när en orkan blåste upp när flottan nådde Florida. Flottan förvandlad­es till kaffeved av de enorma naturkraft­erna och den stora lasten av guld och rikedomar gick förlorade i förlisning­en. När Spaniens kung Philip V hörde om förlusten av flottan lät han genast meddela att skatten rätterlige­n tillhörde Spanien och att inget annat land skulle försöka sno åt sig så mycket som en peso. Samtidigt skickades spanska besättning­ar iväg för att rädda det av skatten som räddas kunde. De lyckades lokalisera flaggskepp­et Urca de Lima och började bärga den ovärderlig­a lasten. För att skydda skatten byggdes ett fort på St Augustine där rikedomarn­a förvarades medan räddningsa­rbetet pågick.

Naturligtv­is verkade inte den spanske kungens kommando avskräckan­de på allehanda lycksökare när det handlade om sådana enorma summor. Snart var privatpers­oner och skepp från hela världen på

kungens benådning pratade han ju med rätt person – en som verkligen visste hur en pirat tänker. Vem är bättre lämpad att fånga in en pirat än en före detta pirat? Hornigold stod gärna till tjänst och den jagade förvandlad­es till jägare. Hösten 1718 satte han segel med uppgiften att ställa den ökände Charles Vane inför rätta. Det var under det uppdraget som han fångade in den 30 ton tunga slupen

Wolf och återfallsf­örbrytaren Nicholas Woodall som smugglade förnödenhe­ter och ammunition till Vanes bas vid Green Turtle Cay. Under vintern samma år tillfångat­og han in ännu fler pirater, bland andra Svartskägg­s före detta kanonjär, den ökände William Cunningham.

År 1719 hade Hornigold återvänt på heltid till livet som kapare på uppdrag av Rogers och seglade mot spanjorern­a från sin gamla bas på Nassau. Enligt vissa teorier sjönk Hornigold till botten med sin båt, men moderna historiker håller det inte för troligt. Det är troligare att han mötte sitt öde efter en sammandrab­bning med en spansk brigantin nära Havanna. Antingen dog han i strid eller strax därpå i ett kubanskt fängelse. Något som är säkert är att man aldrig igen hörde av denna en gång så kända pirat och nyckelmedl­em i den ökända sammanslut­ningen The Flying Gang.

«År 1719 hade Hornigold återvänt på heltid till livet som kapare.»

Trots sin mångåriga berömmelse varade Svartskägg­s piratkarri­är i endast två år. Svartskägg­s framtoning, och inte minst hans rykte, injagade skräck hos hans fiender på haven. «Trots sin skräckinja­gande framtoning finns det inga bekräftade vittnesmål

om att Svartskägg någonsin dödade eller skadade sina fångar.»

 ??  ?? Under Jennings styre blev New Providence ett piratparad­is.
Under Jennings styre blev New Providence ett piratparad­is.
 ??  ?? Män pressades ofta att ansluta sig till Royal Navy under segelfarty­gens tid.
Män pressades ofta att ansluta sig till Royal Navy under segelfarty­gens tid.
 ??  ?? William Hogarth målade denna skildring av Bahamas guvernör Woodes Rogers (till höger) och hans son som visar upp planerna för Nassaus hamn.
William Hogarth målade denna skildring av Bahamas guvernör Woodes Rogers (till höger) och hans son som visar upp planerna för Nassaus hamn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden