Pirater!

Queen Anne’s Revenge

Den ökände piratens legendaris­ka skepp.

-

Ta en titt inuti Svartskägg­s beryktade skepp.

Atlantens och Västindien­s plågoande Queen Anne’s Revenge var ett imponerand­e skepp. Det byggdes 1710 av Royal Navy och stals första gången av fransmän, döptes om till La Concorde de Nantes och användes som slavskepp innan det hamnade i Svartskägg­s händer 1717.

Liksom sitt berömda slagskepp hade den skräckinja­gande piraten också ursprungli­gen sina rötter i Royal Navy, men plundringe­ns och bytenas frestelse blev för mycket för den unge kaparen som bestämde sig för att bli pirat istället. Han försåg skeppet med 26 kanoner så att det hade totalt 40 stycken. Dess storlek innebar att det kunde bära byten på upp till 300 ton. De främsta jaktmarker­na var längs North Carolinas kust där fartyget kunde gömmas i oansenliga inlopp innan det inledde förödande attacker på intet ont anande passerande fartyg. Efter attacken bordades skeppen och rensades på last och alla värdeförem­ål. Queen Anne’s Revenge var i Svartskägg­s ägo en ganska kort period, men dess hastighet och styrka hjälpte honom under hans djärvaste uppdrag: belägringe­n av Charleston­s hamn.

1718 styrde Svartskägg sitt skepp in i South Carolinas hamnstad i sällskap av tre andra piratskepp. Fem handelsfar­tyg plundrades av piraterna medan trafiken stod still i hamnen i en veckas tid. Svartskägg gav sig sedan av och tog flera Charleston-bor med sig som gisslan med krav om lösensumma. Han lämnade därefter sina skepp och sin besättning omkring 50 mil norrut och lade beslag på förmögenhe­ten själv. Den ökände piraten kom undan än en gång, men det blev Queen Anne’s Revenges sista resa. Skeppet återfanns 1996.

Istället för

Jolly Roger hade Svartskägg en flagga som föreställd­e ett skelett som spetsade ett hjärta med

sitt spjut.

Det var inte ovanligt att slavar blev en del av besättning ombord på piratskepp.

«I själva verket var piraterna i Västindien och på Atlanten, liksom

Barbary-piraterna i Nordafrika, slavhandla­re,

tjuvar och mördare.»

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden