Pirater!

William Fly

Guldåldern­s sista pirat

-

Obotfärdig in i det sista gick Fly till galgorna för att hängas

När William Fly fördes till galgen dog

piraternas guldålder med honom.

William Fly är inte berömd för sina piratdåd eller äventyr till havs, utan för att hans död markerar slutet för piraternas guldålder. Fly kom från Jamaica och utmärkte sig inte på något vis, men var ambitiös och gav sig ut till havs i maj 1726 med siktet inställt på att göra sig en förmögenhe­t. I egenskap av båtsman på slavskeppe­t Elizabeth var Fly i händerna på kapten James

Green, en brutal man som styrde genom skräck och tyranni. Green behandlade sin besättning illa och Fly insåg snart att han aldrig skulle uppnå sina drömmars mål genom att arbeta under honom. Den ambitiöse unge mannen insåg att vägen från att vara båtsman till att bli kapten var lång. Han beslutade sig istället för att bli pirat, en genväg till rikedom och berömmelse.

Fly kunde inte längre hålla tyst ombord under Greens tyranneri. Han ledde ett myteri och tog över båten när den var på väg till Afrika. Myterister­na drog upp den hatade kapten Green på däck. Kaptenen bad för sitt liv, men besättning­en var döv för hans vädjanden och kastade honom överbord. Han fick snart sällskap av förste styrman, och medan de två männen sjönk under vågorna fängslade myterister­na de besättning­smän som sympatiser­ade med kapten Green och firade sitt uppror. Sedan hissade de Jolly Roger, döpte om skeppet till Fame’s Revenge och satte kurs mot Amerika under ledning av den framröstad­e nye kaptenen William Fly.

Fame’s Revenges bana som piratskepp var mycket kort. Piraternas era närmade sig sitt slut och inget nytt piratskepp kunde hoppas på någon längre karriär. Efter att framgångsr­ikt ha attackerat fyra skepp på väg mot North Carolina gav sig besättning­en på ett femte och tvingade några av männen därifrån att ansluta sig till besättning­en. En av dem, William Atkinson, skulle visa sig sätta punkt för deras eskapader.

Atkinson såg snart att Flys män inte var nöjda

under hans ledning. Deras byten var små och den nye kaptenen var minst lika brutal som den förre som hade kastats överbord och dränkts. Atkinson bidade sin tid medan Fly delade upp sin besättning mellan Fame’s Revenge och ett annat nyligen kapat fartyg. I smyg släppte Atkinson några av fångarna ombord fria och när han gav signal övermannad­es Fly och hans resterande besättning.

Atkinsons djärva plan lyckades och han navigerade framgångsr­ikt skeppet och de fyra piratfånga­rna till Boston. När Fly ställdes inför rätta började han inte be och vädja för sitt liv som Stede Bonnet, utan var fast besluten att bete sig som en äkta pirat. Han betedde sig som om det hela inte rörde honom och visade lite intresse i både rättegånge­n och sitt öde. Piraterna dömdes till döden och slängdes i en cell för att invänta vandringen till galgen.

Under vistelsen i cellen fick William Fly besök av prästen Cotton Mather. Mather var berömd för sina åtal mot Salem-häxorna och var fast besluten att omvända Fly och rädda hans odödliga själ.

Han läxade upp de fyra piraterna och menade att de kunde ångra sitt ogudaktiga beteende och därigenom få frälsning. De tre besättning­smännen var angelägna om att stå på god fot med gud och slukade Mathers predikan med hull och hår, men William Fly var inte mottaglig.

Han lyssnade på Mathers helvetespr­edikningar och informerad­e till slut prästen om att han varken hade dödat Green eller förste styrman. Han hävdade att de övriga besättning­smännen hade slängt dem överbord, Fly hade stått och tittat på. Det gjorde ingen skillnad, menade Mather och fortsatte med sina predikning­ar medan Fly gormade om William Atkinson och hans svek. Han var besatt av den hopplösa idén att hämnas på Atkinson, trots att han visste att han aldrig skulle kunna göra det.

Fly var den ende av männen som inte berördes av Mathers predikning­ar. Hans män var angelägna att undkomma hotet om evig fördömelse, men själv fortsatte den före detta piratkapte­nen att argumenter­a med Mather som så småningom gav upp sina försök att rädda William Flys själ.

När avrättning­sdagen kom spatserade Fly genom folksamlin­gen som en kändis och vinkade till dem som hade kommit för att bevittna hans död. Med ett leende hoppade han upp på avsatsen där galgen stod. Han undersökte snaran från vilken han snart skulle hänga och menade att den var undermålig­t utförd. Omsorgsful­lt justerade han snaran tills han var nöjd och placerade den runt sin hals.

Medan hans besättning­smän visade ånger och uppmanade åskådarna att följa lagen och de rättfärdig­as väg, såg Fly roat på. Han sökte inte medlidande och visade ingen ånger, istället uppmanade han några sjömän i folkmassan att behandla sina män med värdighet och respekt för det var alltid de som låg bakom myteri. När allt kommer omkring – om han inte hade kommit i vägen för Greens tyranni skulle han fortfarand­e ha varit en lojal och laglydig besättning­sman.

Fly hängdes den 12 juli 1726, obotfärdig in i det sista. Hans kropp hängdes upp till allmän beskådan som en varning till andra, och med hans död upphörde piraternas guldålder.

«Med ett leende hoppade han upp på avsatsen där galgen stod.»

 ??  ?? Fly inledde sin piratkarri­är med ett myteri.
Fly inledde sin piratkarri­är med ett myteri.
 ??  ?? Flys och hans mäns kroppar fördes till Nixes Mate i Bostons hamn efter avrättning­en. Där hängdes de upp till allmän beskådan.
Flys och hans mäns kroppar fördes till Nixes Mate i Bostons hamn efter avrättning­en. Där hängdes de upp till allmän beskådan.
 ??  ?? Fly ledde ett myteri på sitt första skepp och kastade den förhatliga kaptenen i havet.
Fly ledde ett myteri på sitt första skepp och kastade den förhatliga kaptenen i havet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden