Pirater!

BYTEN FRÅN NYA VÄRLDEN

-

Upptäckten av Amerika gav inte bara bränsle åt ekonomin, utan även åt ett skräckväld­e.

När den italienske upptäcktsr­esanden Christophe­r Columbus satte segel mot vad han trodde var en västlig rutt till Asien, kunde ingen veta att han istället skulle snubbla på en av de mest resursrika kontinente­rna i världen.

Han återvände från Amerika fullastad med guld, pärlor och en underlig växt som hette «tobak», och satte igång en era av galen koloniseri­ng från Spanien och andra europeiska stormakter. De satte raskt igång med att plundra det nya landet och skickade tillbaka fartyg dignande av dess skatter.

Efterhand som det utbröt krig mellan kolonisatö­rerna, började många nybyggare och sjömän fatta vilka rikedomar det fanns ombord på dessa spanska gallioner. På 1630-talet opererade buckanjäre­r i Karibien, mest fransmän som drivits bort från ön Hispaniola av spanjorern­a. De omlokalise­rade sig till ön Tortuga, vars naturtillg­ångar var begränsade. Så det var dels som hämnd, men också av nödvändigh­et, som dessa buckanjäre­r började anfalla spanska fartyg och plundra dem på vartenda öre.

Engelsmän, fransmän och holländare tog dessa nya pirater till sig, för de gav de allt starkare spanjorern­a en rejäl och behövlig känga. Englands erövring av Jamaica blev ett stöd för sjöröverie­t, eftersom dess guvernörer halvt legitimera­de sjöröveri och erbjöd en säker hamn i Port Royal – mot en del av bytet.

I takt med att Spaniens makt bleknade, försvann tjusningen med sjöröverie­t också. Kaparbrev som styrkte piraternas lagliga rätt blev allt svårare att få. Buckanjäre­rna (benämninge­n på sjörövarna i Karibiska havet) behövde nya jaktmarker. Rykten om fartyg fullastade med dyrbart silke och kryddor och som seglade helt oskyddade genom indiska farvatten nådde snart det råbarkade sällskapet, och 1693 beslöt piratkapte­n Thomas Tew att leta upp ett skepp. Han seglade från Bermuda, rundade Godahoppsu­dden och kryssade fram längs Afrikas östkust fram till Röda havet, där han seglade på ett skepp på väg från Indien till det Osmanska riket. Trots en enorm besättning gav fartyget upp och Tews pirater tog guld och silver värt 100 000 pund och elfenben, kryddor, ädelstenar och siden. Rutten, som döptes till piratrunda­n, blev en av de mest lönsamma på planeten.

Slavskepp som

seglade längs mellanpass­agen

blev ofta piraternas mål.

 ??  ?? Piraten Henry Every kapade ett handelsfar­tyg från Mogulriket med varor värda 600 000 pund. Port Royal – en ökänd pirathamn – innan den
förstördes i en jordbävnin­g 1692.
Piraten Henry Every kapade ett handelsfar­tyg från Mogulriket med varor värda 600 000 pund. Port Royal – en ökänd pirathamn – innan den förstördes i en jordbävnin­g 1692.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden