Pirater!

TJUSNINGEN MED SJÖRÖVERI

-

Under piraternas guldålder, härskade banditer enväldigt över haven.

Under det sena 1600-talet och tidiga 1700-talet transporte­rades enorma mängder värdefulla laster över Atlanten, till och från de amerikansk­a kolonierna, vilket fick erfarna sjömän att bli orädda rebeller och stjäla varorna för egen vinnings skull. Bytet varierade vitt till innehåll och mängd, från skattkisto­r fyllda med guld, silver och glittrande juveler, till tobak, livsmedel, ammunition och fat fyllda till brädden av vin eller konjak. Många av dessa importer, till exempel kaffe, socker och tyg, var mycket efterfråga­de och kunde säljas eller bytas för avsevärda belopp. Förutom dyrbara juveler kunde de plundrade lasterna förse piraterna med praktiska saker, som vapen och fartygsutr­ustning, och mat och dryck. För många var sjöröverie­t det enda sättet att få en inkomst och överleva. Det var ett levebröd och en livsstil.

För andra var piratlivet inte ett eget val. Ofta beslagtogs fartyg under färd och dess besättning tvingades tjäna under nytt befäl, särskilt de som redan hade erfarenhet av sjömansliv­et eller hade särskilda kunskaper, till exempel läkare, kockar och snickare. Myterier var också en viktig del av sjöröverie­t. Det fanns många sjömän som var missnöjda med sina levnadsoch arbetsförh­ållanden men som var beroende av sina överordnad­e och livet ombord för att överleva. Om besättning­en kunde enas och göra uppror kunde de ta över fartyget, oftast genom att avsätta officerarn­a och segla bort det från dess planerade rutt.

Vid slutet av spanska tronföljds­kriget i början av 1700-talet blev tusentals nya rekryter i flottan snabbt avskedade, och de som var matroser blev då myterister för att få en inkomst. År 1856 skrev de flesta länderna under Parisdekla­rationen, en sjörättsli­g överenskom­melse som förbjöd kaperi. Innan detta avtal hade regeringar försett sina flottor med kaparbrev, vilket gav dem tillstånd att anfalla och beslagta fiendens fartyg, det vill säga laglig plundring. När deklaratio­nen skrivits under och krigföring till havs blivit olagligt, hade regeringar­na inte längre någon användning för kapare och många av dem blev då pirater för att undvika arbetslösh­et.

Bland piratbesät­tningarna behandlade­s alla män och kvinnor lika och ingen hade högre grad än någon annan. De valde sina egna kaptener, vems ledarskap de önskade följa, och

alla skrev under överenskom­melser om att dela alla byten lika. Sjöröverie­t verkade utanför styrande lagar, med sina egna regler, och det var en verksamhet som var svår för myndighete­rna att kontroller­a. För de som saknade pengar och framtidsut­sikter och hade mycket små möjlighete­r att klättra på den sociala stegen, erbjöd sjöröverie­t en självständ­ig livsstil med möjlighet till personlig rikedom. Att vara pirat – eller även bara tanken på att vara pirat – erbjöd utsikter, möjlighete­r och äventyr, långt borta från den gråa tillvaron på land. Seglandet var en möjlighet att resa och utforska, och pirater härjade runt hela världen, från det ökända Karibien till Elfenbensk­usten.

Lyckade plundringa­r innebar rikedom – och rikedom innebar nöjen och njutningar. Om allt gick enligt planen kunde en enda resa ge möjlighete­r för en pirat att tjäna mer än under ett helt liv, och det fanns inga krav på att lämna över någon del av vinsten till någon ämbetsman i någon myndighet. Port Royal på Jamaica var en av en handfull städer som var beryktade på 1600-talet för sin hedonism och sina utsvävning­ar och sedeslöshe­t; en piratutopi där man ohämmat kunde hänge sig åt alkohol, hasardspel och prostituti­on, och under många år var det ett myller av buckanjäre­r där, även om det ofta slutade med att de förlorade sina förmögenhe­ter fortare än de skaffat dem.

Framför nästan allt annat innebar piratlivet frihet; en möjlighet för en person att leva efter sina egna regler och villkor. En tillvaro av plundring, utforskand­e och verksamhet utanför lagen var något som tilltalade många – och århundrade­n efter sjöröverie­ts guldålder, med dess äventyrlig­a och skroderand­e berättelse­r om skatter och spänning fortfarand­e så utbredda i populärkul­turen, kan man nog säga att mycket av det tilltalar många än i dag.

 ??  ?? «För många var sjöröverie­t det enda sättet att få en inkomst och överleva.»
«För många var sjöröverie­t det enda sättet att få en inkomst och överleva.»
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden