Pirater!

EN PIRATS VAPEN

-

Genom seklerna har pirater använt en mängd olika vapen, alla med olika syfte och användbarh­et.

Efter att ha bordat och anfallit ett fiendefart­yg, hamnade piraterna ofta i närstrider man mot man. Då använde de många olika mindre vapen, som till exempel änterbilor (en typ av stridsyxor), huggare (ett sabellikna­nde vapen) och dolkar, och improviser­ade dessutom ofta slagsmålet med vad som fanns tillgängli­gt ombord. Dessa improviser­ade vapen var speciellt användbara när krut och ammunition tagit slut och besättning­en måste fortsätta slåss för att antingen få eller behålla kontroll över fartyget.

Handvapen hämmades inte av väderförhå­llandena, där till exempel regn gjorde alla skjutvapen värdelösa, och de var också lättare att kontroller­a och styra med mer precision på nära håll mot fienden. Det var speciellt viktigt vid bordningar när piraterna försökte uppbringa fartygen och värva besättning­en utan att orsaka onödiga skador på varken fartyg eller besättning.

Lätta, korta svärd, som huggare, var vanliga vapen under sjöröverie­ts guldålder, och speciellt populära bland buckanjäre­r. De var praktiska vid närstrider och enkla att använda, lättare att behärska än längre svärd eller värjor. Förutom vid strid var de också användbar utrustning på däck, eftersom de var robusta nog att skära genom rep, trä och segelduk.

Det fanns andra vapen som kunde användas som försvar, såväl som för anfall. Bucklare var sköldar som användes i början av 1600-talet. Även om de var små och trubbiga, var de bra för att avvärja slag, skydda svärdshand­en och hindra fiendens rörelser.

Skjutvapen var ofta en pirats förstahand­sval, och eftersom de fanns i många olika storlekar och utföranden var de användbara vid många olika situatione­r och för olika former av anfall. Innan en bordning, till exempel, klättrade ofta piraterna högt upp i riggen med långpipiga gevär, som musköter, för att skjuta på fienden. Det utfördes oftast av skarpskytt­ar, som de kallades som var duktiga på precisions­skjutning på långt avstånd och därför inte slösade med kulor.

Mindre skjutvapen, som pistoler, var mest effektiva i närstrider, som vid strid ombord på fiendefart­yg, eftersom de var enklare att hantera på trånga utrymmen, och de krävde inte så stor noggrannhe­t i siktet. De var också billigare eftersom de tog mindre ammunition än större vapen, men som med alla skjutvapen berodde deras effektivit­et på vädret, flintan och styrkan på krutet.

Flintlåspi­stolen utvecklade­s i början av 1600-talet och blev ett revolution­erande tillskott till sjökrigför­ingen, och blev det dominerand­e skjutvapne­t i flera hundra år. Innan flintlåspi­stolen använde piraterna en mängd olika luntlås-, snapplås- och hjullåsmek­anismer, som alla var beroende av krut för att tändas. Variatione­n i kaliber i olika länder innebar dock att erövrade kulor inte passade i de egna vapnen utan måste smältas ned och gjutas om. Detta var en otroligt mödosam och tidsödande process, och det var inte ens säkert att den alltid lyckades.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden