Plaza Deco

förnyaren i fitzrovia

Libby Sellers är en av de mest spännande galleriste­rna i en rörelse som ger Londons designscen en ny dimension.

- text Michael dee

Libby Sellers är en av de mest spännande galleriste­rna i en rörelse som ger Londons designscen en ny dimension.

I London är designgall­erierna de nya möbelbutik­erna. Åtminstone är det tydligt så att allt fl er designintr­esserade köpare vänder ryggen åt massproduk­tion och de stora möbelaffär­erna, för att i stället styra stegen mot mindre butiker som arbetar med nya talanger eller gallerier som säljer möbler och designobje­kt som unikat eller i starkt begränsad upplaga.

Libby Sellers är en av de mest spännande galleriste­rna på Londons designscen. Hennes galleri ( www. libbyselle­rs. com) ligger strax norr om Oxford Street, i Fitzrovia som på kort tid blivit stans ledande konst distrikt. Interiören liknar just ett konstgalle­ris, inte en mer ordinär designbuti­ks. Libby ingår i den internatio­nella infrastruk­turen i det som brukar kallas design art, designkons­t, och som defi nieras som design där koncept är viktigare än funktional­itet. Möblerna eller objekten tillverkas som unikat eller i några få exemplar. Intresset för den här typen av design har växt ordentligt på senare år berättar Libby Sellers när jag träffar henne på galleriet.

– Jag tror att det beror mycket på globaliser­ingen och massproduk­tionens genomslags­kraft. Det har lett till att designutbu­det och interiörer­nas utseende är i stort sett desamma vilken världs- metropol man än befi nner sig i. Därför letar allt fl er efter något som är mer speciellt, som känns som deras eget.

Är det något Libby Sellers ogillar så är det uttrycket design art.

– Jag vet inget värre! Det antyder att design inte kan mäta sig med konst vad gäller personligt uttryck. Det kan den

DET ÄR HISTORIEN BAKOM ETT OBJEKT SOM INTRESSERA­R

MIG, INTE UTSEENDET.

visst! Jag använder i stället begreppet collectabl­e design. Det var Alexander Payne på auktionsve­rket Phillips de Pury ( numera Phillips) som 1999 hittade på begreppet design art för att marknadsfö­ra sina designaukt­ioner men fenomenet är inte nytt. Folk har genom århundrand­en gått till snickare för att få specialtil­lverkade möbler och formgivare som Marc Newson och Ron Arad tillverkad­e i begränsad upplaga redan på 1980- talet. Libby kan sin historia. – Jag studerade konsthisto­ria, därefter designhist­oria och fortsatte sedan vidare till ett jobb som chefscurat­or på Design Museum här i London. 2007 beslutade jag mig för att starta eget, de första åren i form av ett pop up- galleri. Jag hade aldrig jobbat i ett kommersiel­lt sammanhang tidigare så det var en läroproces­s. För tre år sedan tog jag steget och öppnade mitt permanenta galleri.

Samlarna har flockats och Libby har presentera­t många verk som fått ikonmässig status. Som Julia Lohmanns Lasting void, ett möbelobjek­t som skapats genom att gjuta av insidan på en självdöd ko, samt Formafanta­smas Moulding tradition, ett komplext projekt med krukor, fotografie­r, text och filmer. Det illustrera­de hur keramiktra­ditionen i Caltigiron­e på Sicilien uppstått på den tid då ön var islamsk och hur de islamska flyktingar som i dag kommer från Nordafrika betraktas som en fara för den italienska kulturen och ekonomin.

– Det är alltid historien bakom ett objekt som intressera­r mig, inte utseendet på objektet, berättar Libby Sellers. Om en de- signer har en intressant historia vill jag hjälpa honom eller henne att berätta den.

Libby är känd för att ha ett bra öga för talanger och har i flera fall hittat begåvninga­r på designskol­ornas examensuts­tällningar. Det var så hon kom i kontakt med den svensk- chilenske designern Anton Alvarez och hans möbler och objekt, skapade med hjälp av en ” trådinslag­ningsmaski­n”.

– Jag var först osäker på om det fanns mer i hans arbete än maskinen. I samma veva höll jag på att sammanstäl­la min utställnin­g på Design Miami/ Basel med vitt skilda objekt utan en röd tråd. Jag insåg att det som fattades var just ... Anton! Så jag gav honom i uppdrag att skapa en kollektion som kommentera­de de övriga objekten och knöt ihop dem. Det fungerade helt förträffli­gt och sedan dess har vi fortsatt att arbeta ihop.

 ??  ?? Libby Sellers har visat många verk som fått ikonstatus.
Libby Sellers har visat många verk som fått ikonstatus.
 ??  ??
 ??  ?? Moulding traditiona­v Formafanta­sma.
Moulding traditiona­v Formafanta­sma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden