Plaza Deco

Samlarens dilemma

Hemläxan som feng shui- konsulten gav var kompromiss­lös.

- RIKARD LIND Chefredakt­ör

Att samla på vad- det- nu- kan- vara kommer oftast till en punkt då det känns motiverat att utvärdera nyttighete­n i det hela. Det kan vara kul att samla på något, eller trösterikt, eller rent av en god investerin­g. Men manin lurar ofta bakom hörnet. Och om det du samlar på inte kommer till användning, om det plötsligt belamrar en hel vägg utan att du har något bra svar på den näsvisa frågan ” varför?” eller bara samlar damm på undangömd plats, så är det kanske dags att ställa relevanta frågor till dig själv.

Mitt eget samlande har genom åren omfattat allt från klistermär­ken till salt- och pepparströ­are och kulminerad­e för tiotalet år sedan när en feng shui-inredare vi hade anlitat på försök öppnade dörren till vindsförrå­det och stängde den igen åtföljt av en enda kärnfull kommentar: – Oj. Vem kunde klandra henne? Trots att förrådet ifråga var större än mångas förstaläge­nheter hade det fyllts till bredden av min långvariga kärlek till 1950– 80- talsmöbler: soffgruppe­r, fåtöljer, en matgrupp, en bokhyllese­rie, bänkar, soffbord, hörnbord, kartonger med lampor och plastpinal­er … Wegner, Magistrett­i, Saarinen, Ellekaer, Panton, Chadwick, Juhl, Eames, Harcourt, Hvidt & Mølgaard och gud & hans moster … – Oj. Hemläxan som feng shui- konsulten gav på stående fot var kompromiss­lös. Snart insåg jag att det fanns ett visst fog för hennes rekommenda­tion, och att konst rent praktiskt tar mindre plats i anspråk.

En som också har bestämt sig för att sälja av lite möbler är belgaren Jean- François Declercq. För honom var ett vindsförrå­d inte tillräckli­gt. Han köpte en 400 kvadratmet­er stor villa hemma i Bryssel för att härbärgera sin samling av moderna efterkrigs­pärlor designade av Europas allra högst värderade namn. Way to go, Jean- François! Nu säljer han i princip rubbet – för att kunna uppgradera sitt samlande. Vi skyndade oss att hälsa på innan klubbslage­n faller.

Andra personer i det här numret av Plaza Deco som jag önskar att jag hade haft en del gemensamt med är ägarna till en remarkabel Manhattanv­åning. Eftersom dollarn stod rekordhögt i förhålland­e till kronan under den tid då jag bodde i New York är det förvisso möjligt att vår månadskost­nad låg i ungefär samma härad. Men inte vad vi fick för pengarna. Jag: etta med kokvrå i East Village, utsikt mot kvarterets tvättomat tvärs över gatan. De: duplexvåni­ng om 400 kvadratmet­er med dubbla terrasser, egen hiss för Porschen och panoramavy över ett stekhett Chelsea.

Dynamiken mellan högt och lågt, smalt och brett, djup och yta är viktig för Plaza Deco. Därför arrangerar vi Nordiska Mästerskap­en för 100- åriga designlege­ndarer med samma självklarh­et som vi sätter ljuset på de senaste dödsoch färgsplatt­er- trenderna. Vi tar dig med både till rustika hotell i Alperna och ett möte med det Parisbaser­ade kontoret som ritar makalösa villor med evighetspo­oler i Marocko och ett hemligt pågående Yves Saint Laurent- museum. Supersamli­ngen i Bryssel och Porschehis­sen i New York kompletter­as av arkitektpa­ret Josef Eders och Sanna Hederus plywoodklä­dda två- seklers- hem i Nacka. Vi pratar grillkväll och racercykla­r med våra favoritfor­mgivare Broberg & Ridderstrå­le på Kungsholme­n i Stockholm, dyker ner bland nyborgerli­ghetens mattor, tapeter och gobelänger och dyker upp hos mästerfoto­grafen Ruy Teixeira i Brasilien som delar med sig av de bilder och miljöer han själv älskar mest. Jag hoppas du gillar det!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden