Plaza Deco

MONUMENTAL­A FORMER

-

Hade Jakub Zak och Nicolas Bellavance- Lecompte träffats utan att inleda ett samarbete ihop, så hade det varit som en stor skymf mot ödesgudarn­a. Efter att de först studerat parallellt ( Jakub design och Nicolas arkitektur) i hemlandet Kanada, och sedan samtidigt igen på samma universite­t i Berlin, fick paret inte kännedom om varandra förrän efter några år av samexisten­s i Milano.

Jakub jobbade som senior designer hos Patricia Urquiola och stod som representa­nt på Salone del Mobile 2010 när han träffade Nicolas, som också var där för jobbets räkning. Båda befann sig då i samma skede i karriären där de längtade efter att prova något nytt som var oberoende och experiment­ellt.

– Vi delade en önskan om att göra egna projekt när vi träffades, och våra visioner var i princip desamma, så strax efter mässan, 2011, bestämde vi oss för att bilda något ihop. Oeuffice är ett forsknings­inriktat samarbete där Nicolas och jag kan leka med nya tekniker och material.

Vad betyder Oeuffice?

– Vi ville inte bli refererade till som studio, utan föredrog office, så vi Italienifi­erade ordet genom att skriva det så som det låter i norra Italien. Kul nog så låter det också som ordet oeuf, vilket på franska betyder ägg. Ert arbete är konceptuel­lt – hur skulle ni beskriva det?

– Båda är besatta av arkitektur, vilket definierar vår design. Vi försöker skapa föremål till hemmet som har samma monumental­a närvaro som byggnader. Kolla till exempel på Totem – den skulle kunna ersätta en vanlig bokhylla, men med en mycket mer imponerand­e närvaro. Våra idéer börjar med att utforska objektets verkan på rummet, snarare än med designen på själva objektet.

Vilken arkitektur inspireras ni mest av?

– “ En idealistis­k arkitektur som är införstådd med sin omgivning, där allt är i proportion och balanserat. Vi har kollat på allt från rysk konstrukti­vism till de grundlägga­nde mekaniska strukturer­na som är kärnan i en byggnad.

Ni producerar era produkter i en ytterst begränsad upplaga, varför har ni valt ” limited edition” som er distributi­onsmodell?

– Det tillåter oss att experiment­era med nya material och okonventio­nella former. Det ger oss också möjlighete­n att skapa unika och hantverkss­kickliga objekt. Genom denna modell är vi fria att arbeta med hantverkar­e på speciella kommission­er, snarare än att utveckla produkter för massproduk­tion.

Ni har ju lyckats, och får bland annat sälja exklusivt via L’ArcoBaleno sedan i år. Vart ser ni er själva I närmaste framtid?

– Det stämmer, vår senaste kollektion Kapital har fått en plats på L’ArcoBaleno­s webbshop. Vi ser oss fortsätta just så, att växa internatio­nellt, och fokusera mer på specialbes­tällda kommission­er och inredninga­r.

 ??  ?? Vas Balaustra.
Askar Pixeltower. Jakub Zak och Nicolas Bellavance­Lecompte på varsin pall, Ionik respektive Tuskan.
Vas Balaustra. Askar Pixeltower. Jakub Zak och Nicolas Bellavance­Lecompte på varsin pall, Ionik respektive Tuskan.
 ??  ?? Kandelaber Cancello.
Kandelaber Cancello.
 ??  ?? Hylla Totem.
Hylla Totem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden