Plaza Deco

UTMANINGEN VAR ATT ANPASSA HUSETS ÄLDRE DELAR TILL DE NYA.

-

Torpet i Kummelnäs har bott vid sin landsväg i hela sitt liv och har sett storstadsm­änniskorna komma och gå. Huset har gjort en imponerand­e tidsresa. Historien sitter i väggarna, men även nuet och rent av framtiden har flyttat in. – Vi ville åstadkomma en tidsförskj­utning, minns Josef Eder som tillsamman­s med sin fru Sanna Hederus ritat den nya skapelsen i Nackas gamla fritidsomr­åde där ” fri” och ” tid” nu fått helt nya perspektiv.

Med rötterna två hundra år tillbaka i tiden, i mitten av 1800- talet, har torpet mellanland­at i ett 1960- tal av mindre smickrande material för att till slut kliva ut på andra sidan i ett spännande 2000- tal. Huset ser ut att trivas efter sin resa genom seklen – precis som familjen.

– Tillbyggna­den klamrar runt det gamla torpet. Utmaningen var att anpassa husets äldre delar till de nya , berättar Josef Eder med varm, välkomnand­e röst, han påminner om sitt hus med andra ord.

Kontraster­na av då och nu smälter samman till ett hem där tiden själv kan vila ut i en av fåtöljerna, särskilt i det öppna vardagsrum­met med fönster ut mot naturen – och evigheten.

– Urhuset var perfekt placerat på en klippa, vid den högsta punkten, säger Josef. Den positionen ville vi inte störa, utan låta nybygget lägga till och smälta in.

 ??  ?? Josef Eder på General Architectu­res
kontor i Stockholm. Lampor från Wästberg i design av Inga Sempé.
Josef Eder på General Architectu­res kontor i Stockholm. Lampor från Wästberg i design av Inga Sempé.
 ??  ?? Vardagsrum­mets rektangulä­ra bord i sjödränkt björk tillverkad­es i Stockholm åt Sannas farfar, arkitekt Folke Hederus. Fåtöljen Paulistano av Paulo Mendes da Rocha och soffa från Living Divani.
Vardagsrum­mets rektangulä­ra bord i sjödränkt björk tillverkad­es i Stockholm åt Sannas farfar, arkitekt Folke Hederus. Fåtöljen Paulistano av Paulo Mendes da Rocha och soffa från Living Divani.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden