Plaza Deco

Husets baksida har känslan av en medeltida bygata, ett gathörn från en annan tid.

-

Huset befinner sig nu helt klart på toppen av sin karriär så här cirka 200 år efter den första grundstene­n. Den gamla delen var på 90 kvadratmet­er, den nya är på lika många och tillsamman­s ger de rum för mer än 180 kvadrat.

Paret Josef Eder och Sanna Hederus är båda arkitekter, Josef på General Architectu­re och Sanna på Kod. Hur var det att vara sin egen beställare?

– Gräsligt, skrattar Josef. Det tog tre år att bli eniga. Som arkitekter är vi vana vid att vara lite av en psykolog, att moderera i en relation, särskilt mellan par.

Husbygget hade enligt Josef en enda stor utmaning – ” att enas”. Men det lyckades familjen med. Och lustigt nog är det vad själva huset handlar om – att ena olika delar till något gemensamt men ändå behålla ett personligt uttryck.

– Ett långt förarbete var positivt. Tiden gjorde att vi inte hastade fram något, vilket resulterad­e i lösningar som tål just det – tiden, menar Josef. Där är ordet igen: Tiden. Torpet har vuxit upp till något av en filosofisk lek med tidsbegrep­pet. Se bara på husets baksida som ligger Josef varmt om arkitekthj­ärtat.

– Det är min favoritpla­ts och har känslan av en medeltida bygata, ett gathörn från en annan tid.

Josef ser något vi andra inte ser, men så är det med arkitekter­s ögon. För att inte tala om barns fantasiful­la blickar när de hittar egna världar, vrår och vilorum på de mest oanade platser.

– När vi inte hittar trettonåri­ngen är han uppe på taket som binder ihop den nya och gamla delen. Behovet av egna utrymmen var viktigt i planeringe­n, även om sonens gömställe inte fanns med i planeringe­n, ler Josef.

Ett led i att harmoniera nytt och gammalt var hanteringe­n av exteriören. Det finns en likhet i byggteknik­en. Delningen i panelen ger rytm till formen. Det syns i fasaden. Paret la ner lika mycket tid på den inre logistiken, hur passager spelar med öppningar till exempel. Invändigt består hemmet av två likvärdiga huskroppar som lirar mot varandra med varsitt huvudrum av snarlik storlek: köket i den gamla delen och vardagsrum­met i den nya. Köket går i vitt, medan resten av huset – särskilt vardagsrum­met – går i trä i form av stora paneler. Arkitekter­na har utnyttjat hela formen i skivorna, vilket ger huset en återkomman­de rytm och harmoni. Tillbyggna­den är konstruera­d av massiva, krysslimma­de träskivor som för tankarna till ett modellbygg­e.

– Vardagsrum­met blev vårt mest använda rum. Familjen samlas ofta på den mjuka heltäcknin­gsmattan – den är lite av vår brottnings­matta, ler Josef.

Mattan går igen i huset, binder samman rum, skapar

 ??  ?? Stengods från Bornholm. Skål av Severa Malmnäs Form. Porträtt signerat ett av familjens tre barn.
Stengods från Bornholm. Skål av Severa Malmnäs Form. Porträtt signerat ett av familjens tre barn.
 ??  ?? Verner Panton sprider ljus över Ikea- bordet av Thomas Sandell. Stringhyll­or och danska stolar andas 1950- tal.
Verner Panton sprider ljus över Ikea- bordet av Thomas Sandell. Stringhyll­or och danska stolar andas 1950- tal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden