Plaza Deco

Ambitionen är alltid att skapa beständiga verk som tål tidens tand.

-

tempo, ett flöde. Kort sagt, igenkännin­g. Precis som carraramar­morn – den återfinns såväl i den sex meter långa köksbänken som i fönsterbän­kar, badrum och den nya entréhalle­ns golv samt i husets monokroma detaljer, till exempel lister. Men igenkännin­gen slutar inte där.

När vi ses på Josef Eders kontor återfinns de rektangulä­ra plywoodski­vorna hos General Architectu­re. Likaså de vita väggarna och ljusinsläp­pet och känslan av rymd. Även i flera av arkitektko­ntorets beställnin­gsverk syns spår av Josefs eget hem. General Architectu­res nygamla huvudkonto­r åt Skellefteå Kraft är en stilstudie i att låta gammalt harmoniera med nytt, precis som villan i Nacka. Särskilt fasaden påminner om Josefs eget hem. Han kal � - lar det ” rationalit­et i upprepning­en” där ” måtten går igen i höjd och bredd”. Resultatet blir ett arkitekton­iskt tempo där tillbyggna­den tar vara på ursprunget.

– Den nya byggnaden omfamnar den gamla, precis som vårt hus i Kummelnäs, säger Josef eftertänks­amt – som om han ser likheterna först nu.

Har du lärt dig något från bygget?

– Att ha en lång byggtid rekommende­ras. Det kanske kan verka dyrt på kort sikt, men du vinner oändligt mycket i längden. Och det är alltid ambitionen, att skapa beständiga verk som tål tidens tand. Tiden är, som Tom Waits uttryckt saken, ” a funny thing.” Precis som huset vid sin gamla landsväg.

 ??  ?? I badrummet hänger textil från Ljungberg av Sannas styvmor, Anna Sörensson, som nyligen gick bort.
I badrummet hänger textil från Ljungberg av Sannas styvmor, Anna Sörensson, som nyligen gick bort.
 ??  ?? Soffa från Klara med tyg från Svenskt Tenn i design av Josef Frank.
Soffa från Klara med tyg från Svenskt Tenn i design av Josef Frank.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden