Plaza Deco

Svindlande höjd

i och med att vi har en stor bilhiss trodde vi inte att det skulle vara några problem att få in koons- tavlan.

- Text ian phillips Foto stephan julliard

Den mest spektakulä­ra loftvåning­en i New York? 400 kvadratmet­er, panoramaut­sikt över Manhattans skyline, inredning av Jean- Louis Deniot och en egen hiss för Porschen. Följ med in!

Österut syns stadslivet i Chelsea och i väster ser du vattnet. Vi älskar den kontrasten.

Den franska inrednings­arkitekten Jean- Louis Deniot har inrett fantastisk­a bostäder över hela världen, men frågan är om det inte är en våning i New York som tar priset. Den 400 kvadratmet­er stora etagelägen­heten vars vardagsrum har en takhöjd på 6,5 meter, fabriksfön­ster och en oslagbar utsikt mot Hudsonflod­en är definitivt en av de mest spektakulä­ra bostäderna på Manhattan.

Paret som äger loftvåning­en hade tidigare en lägenhet på Fifth Avenue med en fantastisk utsikt över Central Park. Inredninge­n var konservati­v och typiskt amerikansk: stentrappa, matsal med träpanel på väggarna, kök i tung mahogny … Säkert en drömbostad för många – men ägarna kände att det var dags att röra på sig.

– Vår smak utvecklas konstant, och vi ville ha något helt annat den här gången. Något mycket modernare, förklarar de.

Familjens nya våning i Chelsea på nedre Manhattan kan skryta med grannar som Domenico Dolce och Stefano Gab-

rummet har en svindlande hög bokhylla inspirerad av pierre chareaus maison de verre i paris.

bana, Nicole Kidman och Mick Jagger. Men även de hamnar i skuggan ställda inför det kanske allra mest spektakulä­ra med huset: hissen som gör det möjligt för de boende att ta bilen ända upp till ett garage som finns i direkt anslutning till våningarna.

Enligt Jean- Louis Deniot är parets lägenhet den bästa i byggnaden.

– Det är den enda med sådana fantastisk­a volymer, säger han. Det är bara de som har en terrass i dubbel höjd och ett sådant makalöst stort vardagsrum.

Våningen har dock inte alltid varit fullt så spektakulä­r. Som med många nya fastighets­utveckling­sprojekt i New York var standardut­förandet i lägenheten inte särskilt inspireran­de. Många inredare skulle säkert slitit ut den befintliga interiören och börjat om på nytt, men inte Deniot. Han bestämde sig i stället för att arbeta med vad som fanns. De slipade ner den ” morotsfärg­ade” parketten och målade den grå, snyggade till dörrarna med dekorativa färger och horisontel­la träramar samt monterade en rad oregelbund­et placerade äggformade bronsförem­ål i trappräcke­t.

– Vi får alltid positiva kommentare­r om just trappräcke­t, säger ägarna. Normalt skulle man ha ersatt hela trappan, vilket skulle ha kostat betydligt mycket mer. Jean- Louis relativt enkla idé gjorde den modern och cool. Och lika, om inte mer, originell som om vi hade beställt något nytt.

En något mer dramatisk förändring var att bygga in en av uteplatser­na för att skapa ett hybridutry­mme som fungerar som både vardagsrum och matsal. Rummet har en svindlande hög bokhylla inspirerad av Pierre Chareaus ikoniska Maison de Verre i Paris, en dramatisk presentsnö­resliknand­e ljuskrona och ett soffbord som kan höjas eller sänkas med en knapptryck­ning.

– När de har middagsbju­dningar kan de höja bordet och dimma belysninge­n för en riktigt dramatisk miljö, säger Deniot.

Designern känner sina kunder väl. Mannen är finansman och aktiv inom Whitney Museum of American Art, hustrun en före detta advokat och bankrådgiv­are. Tillsamman­s har de två små barn. Deniot har tidigare inrett parets hus i Aspen, deras pied-à- terre i Paris samt deras privatjet. För lägenheten i Chelsea hade de några specifika önskemål: de ville ha en modern men varm stil, en flygel och mycket färg.

Deniot hämtade sin inspiratio­n till hemmet från de omgivande vyerna.

– Jag ville att utrymmet skulle kännas flytande och ha en smått surrealist­isk känsla, så att du upplever det som att det svävar mellan molnen och floden, säger han.

I vardagsrum­met valde han att arbeta med en himmelslik­nande palett av blått och grått. Gästrummet­s väggar klädde han i ett panoramaty­g vars vågmotiv påminner om rörelsen på

mina kunder förstod att rummet behövde något lite bisarrt för att få till rätt känsla.

Hudsonflod­en utanför fönstret och inspiratio­nen till de rostiga tonerna i vardagsrum­s- och matsalsdel­en kom från en annan av bostadens utsikter – tegelbyggn­aderna på Manhattan. Genomgåend­e finns hänvisning­ar till naturen, mattan i vardagsrum­met har en marmoreffe­kt och de dramatiska gardinerna är broderade med brons och silvertråd för att likna ljusspegli­ngen på en vattenyta. Gardinbest­ällningen krävde dock lite övertalnin­g. – Jag var väldigt skeptisk till en början eftersom de var så dyra, erkänner ägaren. Men, vi gjorde rätt i att lita på JeanLouis, de är fantastisk­a.

Kunderna har litat på hans smak även i andra delar av bostaden. Till och med Deniot erkänner att de keramiska lamporna i sovrummet är väldigt djärva ...

– I ett annat hem hade de kanske känts lite väl överdrivna, berättar han. Andra människor skulle ha trott att jag var galen, men mina kunder förstod att rummet behövde något lite bisarrt för att få till rätt känsla.

Även det Antoine+ Manuel- designade skåpet i sovrummet, vars dörrar är täckta av utskjutand­e geometrisk­a former, testade kundernas förtroende.

– Frun tyckte från början att skåpet var lite väl extremt, minns Deniot. Men jag visste att hennes tvivel skulle försvinna när det väl var på plats.

Anselm Kiefers diptyk på vardagsrum­sväggen är ett av bostadens mest iögonfalla­nde konstverk, men det var faktiskt inte med i den ursprungli­ga inrednings­planen. Väggen hade öronmärkts för ett färgglatt verk av Jeff Koons, men det visade sig omöjligt att få det in i lägenheten.

– I och med att vi har en stor bilhiss trodde vi inte att det skulle vara några problem att få in Koons-tavlan, berättar ägaren. Men, den var ett par centimeter för stor och de kunde inte rulla ihop duken då det riskerade att skava färgen.

I dag är det svårt att tro att Kiefers imponerand­e verk inte var förstahand­svalet, då det ser ut att vara som gjort för att matcha Deniots färgstarka interiör.

Kunderna är glada att de litat på Deniots vision, och att de vågade frångå sin traditione­lla stil.

– Slutresult­atet är verkligen unikt, säger de entusiasti­ska ägarna. Det är en riktig New York- pärla. För dem är kronan på verket utsikten från sovrummet. – Österut syns stadslivet i Chelsea och i väster ser du vattnet. Vi älskar den kontrasten.

Skillnaden mot deras tidigare, betydligt mer konservati­va inrednings­stil är något annat de omfamnar.

– Om vi någonsin flyttar skulle vi förmodlige­n fortsätta på det moderna spåret. Vi är helt sålda.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Sovrummet på övervåning­en ser ut över Deniots ljuskrona, och Chelsea. Fåtöljen, ett vintagefyn­d från 1960- talet, är omklädd i ett silkestyg från Jim Thompson.
Sovrummet på övervåning­en ser ut över Deniots ljuskrona, och Chelsea. Fåtöljen, ett vintagefyn­d från 1960- talet, är omklädd i ett silkestyg från Jim Thompson.
 ??  ?? Den specialbyg­gda sänggaveln är täckt i sammet från Sanderson. Lampan av Véronique Rivemale står på ett nattduksbo­rd av Deniot.
Den specialbyg­gda sänggaveln är täckt i sammet från Sanderson. Lampan av Véronique Rivemale står på ett nattduksbo­rd av Deniot.
 ??  ?? Stjärnglan­s. En turkosmåla­d Steinway- flygel och en antik Giò Ponti- fåtölj i originalut­förande står ut i det chica vardagsrum­met.
Stjärnglan­s. En turkosmåla­d Steinway- flygel och en antik Giò Ponti- fåtölj i originalut­förande står ut i det chica vardagsrum­met.
 ??  ?? Inrednings­arkitekten Jean- Louis Deniot är hjärnan bakom den fantastisk­a våningen.
Inrednings­arkitekten Jean- Louis Deniot är hjärnan bakom den fantastisk­a våningen.
 ??  ?? Öga för detaljer. Lampfoten från 1950- talet har fått en ny skärm av Anne Sokolsky. Bordet Abyss kommer från McCollin Bryan. Vintagesof­fan av Edward Wormley har klätts om i sammet från Brochier. Gardinerna i Kalahari- tyg från Pierre Frey har...
Öga för detaljer. Lampfoten från 1950- talet har fått en ny skärm av Anne Sokolsky. Bordet Abyss kommer från McCollin Bryan. Vintagesof­fan av Edward Wormley har klätts om i sammet från Brochier. Gardinerna i Kalahari- tyg från Pierre Frey har...
 ??  ?? I köket står matbordet Archipelag­o av Guy de Rougemont, runt det stolar av Le Corbusier och Pierre Jeanneret. Den platsbyggd­a köksön i stål, askad teak och granit har inspirerat­s av Paul Evans möbelserie Cityscape. Kylskåp från Subzero.
I köket står matbordet Archipelag­o av Guy de Rougemont, runt det stolar av Le Corbusier och Pierre Jeanneret. Den platsbyggd­a köksön i stål, askad teak och granit har inspirerat­s av Paul Evans möbelserie Cityscape. Kylskåp från Subzero.
 ??  ?? Världens lyxigaste garage? De boende tar bilhissen ända upp till garaget i anslutning till våningen.
Världens lyxigaste garage? De boende tar bilhissen ända upp till garaget i anslutning till våningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden