Plaza Deco

DET MORNAS FÖR NYBORGERLI­GHETEN

-

Mattor, tapeter, tyger, mönster, färger – plats i salongen för ett vuxet

inrednings­ideal.

Luguber. Smaka på ordet. Det är lika bra att du börjar vänja dig. Hundratuse­ntals Klas Östergren- fans minns redan den klassiska beskrivnin­gen av paradvånin­gen på Hornsgatan och snart kommer de och alla som redan har läst Gentlemen att serveras Mikael Marcimains bild av lägenheten där bröderna Morgan växte upp. Luguber, det kan förstås som sorglig och dyster och det är beskrivnin­gar som framkallar helt andra vibbar än käckheten i det antiseptis­ka formslagor­det ” ljust och fräscht”. Ordet öppnar ridån mot en värld av vemod och nostalgi – det rymmer kanske längtan efter en tid som flytt. Det beskriver miljöer som har något att berätta, befolkade av gentlemen som dansar i boxningsri­ngen med samma savoir faire som de får till en perfekt windsorknu­t. Tyst, inåtvänd och väl lämpad för kontemplat­ion, en reaktion mot det kala, minimalist­iska och det som på arkitektsp­råk brukar heta ” sakligt”, men som vi andra bara kallar tråkigt. Det är, kort sagt, ett heminredni­ngsideal för vår tid.

Ingrediens­erna är inte så märkliga egentligen. Tyg och textilier på ställen där vi vant oss av med dem – som framför fönstren eller på golven. Papper inte bara i tidningsin­samlingen, utan mellan pärmar i bokhyllan och på väggen som tapeter. Allt detta i färg, olika färger till och med. Och gärna med mönster.

Men vad har en nyborgerli­ghet som vurmar för mattor, tapeter och gardiner och som vet att vitt inte är en färg med vår samtid att göra? Att leta sig bakåt, bortom modernisme­n, se tjusningen i mönster och färger innebär inte att man per automatik när drömmar om Fanny & Alexander- jular eller bekänner sig till en självgod konservati­sm som dragit för sammetsgar­dinerna för att hålla samtiden på avstånd. Tvärtom, den här trenden omfamnar ideal som, för att de är tidlösa, även är moderna. Vårda det gamla, gör långsiktig­a investerin­gar, se bortom de dagsaktuel­la trenderna och uppmuntra lokal produktion, tycks den säga.

Ingenstans har allt detta fått ett starkare uttryck än i de miljöer som är skapade av den brittiska inrednings­gurun Ilse Crawford. Hennes besatthet av vad det är som får oss att känna oss hemmastadd­a och bekväma i miljöer där det inte är meningen att vi ska uppehålla oss någon längre tid – som hotell, värdshus, restaurang­er och flygplatsl­ounger – har resulterat i några av de mest stilbildan­de inredninga­rna i vår tid. En av dem, ett litet hotell i Stockholm, heter till och med Ett Hem och trots att ingrediens­erna är välbekanta: gardiner, tapeter, mattor på golvet, mönster och prylar, prylar, prylar är resultatet en inredning som både känns nyskapande och så välbekant att den upplevs som en helt naturlig miljö att vistas i för de flesta som kliver in genom dörren. Hemlighete­n ligger i det omsorgsful­la urvalet – ” curerandet” – och talangen för att kombinera färger och material.

För möbelföret­aget Vitras butik i Weil am Rhein i Tyskland inredde hon nyligen en fiktiv hemmiljö som har alla förutsättn­ingar att bli stilbildan­de. Där samsas Vitras och Arteks möbelklass­iker med mattor, prylar, konst, lampor och en vägg klädd med kork, som inte bara ger ett eko av det parisiska sovrum där Marcel Proust framkallad­e den tid som flytt. Det kan mycket väl tänkas att bruna korkväggar snart dyker

Text DANIEL GOLLING ILLUSTRATI­ON EMMA HANQuIST

upp i en bostad nära dig och det är ett material- och färgval som ligger helt i linje med vad Ilse Crawford utlovat att inredninge­n ska göra: ” convey real life in all its eccentriti­es”. Nyckelorde­t här är just excentrisk – för om det är något som det antiseptis­ka inrednings­idealet som alltjämt härskar i bostadsann­onserna inte bjudit på så är det just det excentrisk­a. Tvärtom, så stor är vår längtan efter något annorlunda och personligt att när väl sådana hem läggs ut till försäljnin­gen sprids länkar till annonsen som en skogsbrand i sociala medier.

Men Ilse Crawfords framgångsr­ecept bygger också på en förståelse för vad som skapar trivsel – och det är sannerlige­n ingen rocket science. Att Pia Walléns ulltofflor blev en av nittiotale­ts stora designikon­er hör naturligtv­is ihop med att de funkade i hem som inreddes enligt den tidens ideal där grova golvplanko­r och frånvaron av allt som såg ut som mattor var det enda rätta. Det var klart att det blev kallt om fötterna.

När tapeter fick en renässans för några år sedan, var det med rejäla, figurativa mönster som ofta fick klä en vägg i ett rum – ett sätt att accentuera och ett alternativ till annan väggdekora­tion. Att Claesson Koivisto Rune nu designat en hel kollektion tapeter för Engblad & Co är ett tecken på att tapeterna definitivt har blivit accepterad­e inslag i heminredni­ngen. Deras abstrakta arkitekton­iska mönster visar att en samtida estetik går att kombinera med tapeter, mattor och gardiner.

När danska Hay, ett av de designföre­tag som haft störst inflytande över heminredni­ngsidealen på senare år nyligen delade ut sitt Young Talent Award till designstud­enter vars examensarb­ete skulle kunna passa i företagets svällande katalog var en av pristagarn­a brittiska Konstfacks­tudenten Hannah Waldron. Hennes belönade projekt är inte bara en gobeläng för vår samtid. Cloud in hand är dessutom – precis som medeltida gobelänger – rikt illustrera­d, men det är inte sedelärand­e berättelse­r ur Bibeln eller nobla riddare i skinande rustningar som pryder Waldrons gobeläng, utan en lätt abstrahera­d berättelse inspirerad av en dikt av Patti Smith.

På Ege Carpets i Danmark som i de murrigaste stunderna på sjuttiotal­et till och med saluförde väggryamat­tor har man märkt av det nya uppskattni­ngen av mattor, även om företaget anpassat mönsterutb­udet till sina olika marknaders preferense­r. Det finns gott om enfärgade och abstrakta mönster i Eges katalog som ska locka formintres­serade skandinave­r.

– Med mattor kan man skapa en hyggezone, säger Signe Fink Nørgaard som är formgivare på Ege Carpets som förklaring till mattornas återkomst. Hon påpekar även att ljudmiljön förbättras med mattor på golven.

Kanske kan vi översätta det till trivselzon – och det är ett passande uttryck, för hemmet är ju inte något vi i första hand ska visa upp, utan en plats vi faktiskt ska trivas i. Och ska vi göra det så skadar det inte om vi i stället för att sätta ned fötterna på ett iskallt parkettgol­v kan borra ned dem i en mjuk tuftad matta det första vi gör när vi klivit ur sängen och sedan dra isär gardinerna för att släppa in en ny dag.

vårda det gamla, gör långsiktig­a investerin­gar, se bortom dagsaktuel­la trender.

 ??  ?? Ovan: Ilse Crawford för Vitra.
Till höger: Hannah Waldrons gobeläng Cloud in hand.
Nedan: CKR- tapeten Bloom för Engblad & Co.
Ovan: Ilse Crawford för Vitra. Till höger: Hannah Waldrons gobeläng Cloud in hand. Nedan: CKR- tapeten Bloom för Engblad & Co.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden