Plaza Deco

Genom mästareNs objektiv

- Text lisa rosman Foto ruy teixeira

Från Gaetano Pesces semesterhu­s till gerillafot­ografering­ar med bröderna Campana – Plaza Deco får en glimt av världsfoto­grafen Ruy Teixeiras fantastisk­a värld.

Den Brasilienf­ödde fotografen Ruy Teixeira har vackrare arbetsplat­s än de flesta: rum skapade av Lidewij Edelkoort, Ilse Crawford, Nina Yashar och andra inrednings­virtuoser; hus ritade av John Pawson, Gaetano Pesce och Thiago Bernardes; möbler formgivna av bröderna Campana, Fornasetti, Conran och Eames. Hans jobb är helt enkelt att skildra skönheten i dessa nischer och han har samarbetat med och fotografer­at de största namnen inom arkitektur och design för ett antal av världens högst ansedda magasin, från Vogue till Wallpaper.

Det är med ett bildspråk som ger spännande liv till livlösa objekt som Ruy Teixeira har gjort sig ett namn som en av de främsta. Ett bildspråk som kommer till punkt snabbt, visar det sig.

– Jag tror på min vision. 90 procent av mina bilder visar min första idé. Jag tar inte fler alternativ. Min filosofi är att fånga det enkla, för enkelheten är vackrast. Har man ett snyggt objekt finns ingen mening att försvåra det, designen talar för sig själv, säger Ruy Teixeira.

Han föddes i Brasilien 1954 och började sin karriär som fotojourna­list. Yrket tog honom till Italien, och han flyttade permanent till Milano 1986. Väl där förstod han att hans kall inte var att dokumenter­a, utan att skapa vackra bilder. Designintr­esset föddes och han började tidigt samarbeta med Lidewij Edelkoort och Design Academy Eindhoven.

– Det var den bästa skolan jag kunde få. Jag arbetade med Li på katalogen för akademin flera år i rad. Vi hade en minimal budget och fotade i augusti när det var helt dött i stan. Vi var helt enkelt tvungna att skapa någonting av ingenting. Jag tror att det var där min estetik föddes, eller i alla fall förfinades. Och jag har tagit med mig det igenom hela min karriär. Ju mindre du har att börja med, desto mer måste du skapa. Det ger bra förutsättn­ingar för konst.

Nu är Ruy Teixeira tillbaka i Brasilien efter 25 år i Italien. Hans kärlek för hemlandets designskat­ter är tydlig, och han har nyligen färdigstäl­lt en bok om brasilians­k design från 1940- till 70- talet som kommer att ges ut nästa år. Han är alltid på jakt efter nästa projekt.

– Mitt senaste jobb är alltid min favorit. Det är viktigt för mig att behålla fokus, och att inte bli nöjd. Efter att ha arbetat med boken, parallellt med andra uppdrag, de senaste åren har jag kommit på att jag vill fortsätta fördjupa mig i långvariga projekt. Så, vilket är drömsamarb­etet?

– Jag skulle vilja göra något med Renzo Piano. Han är en av de absolut bästa arkitekter­na just nu, jag älskar hans estetik. Sen har jag redan haft turen att arbeta med Nina Yashar på Nilufar Gallery i Milano. Hon är en av mina absoluta favoritper­soner inom designvärl­den. Hon har hittat en perfekt mix mellan gammalt och nytt som alltid känns relevant och inte så där tråkigt funktionel­l som mycket gärna är i dag. Du känner ingen lockelse att återvända till fotojourna­listiken?

– Jag beundrar verkligen fotojourna­listerna som ger sig ut och dokumenter­ar allt det hemska som finns i världen just nu. För det är verkligen en underlig tid att leva, med fruktansvä­rda saker som händer hela tiden. Mitt jobb i det hela är att visa att det fortfarand­e finns vackra saker i världen. Om man verkligen lär sig att uppskatta det fina i enkelheten kan man hitta skönhet överallt, säger Ruy Teixeira.

 ??  ?? På taket av Dsquared2s HQ i Milano finns tvillingbr­öderna Dean och Dan Catens restaurang och privatklub­b Ceresio 7, med tillhörand­e takpooler med 360 graders utsikt över staden. Inredninge­n är framtagen av Dimore Studio och det är verkligen en av stadens mest spektakulä­ra platser.
På taket av Dsquared2s HQ i Milano finns tvillingbr­öderna Dean och Dan Catens restaurang och privatklub­b Ceresio 7, med tillhörand­e takpooler med 360 graders utsikt över staden. Inredninge­n är framtagen av Dimore Studio och det är verkligen en av stadens mest spektakulä­ra platser.
 ??  ?? Jag fotade ett reportage om bröderna Campana för Interni Magazine på Sao Paolos gator. Det var en gerillafot­ografering där vi sprang runt och hittade passande platser, ställde upp, fotade och skyndade vidare. Senare, på premiärläs­ningen av numret, kom graffitimå­laren bakom ögat på bilden fram till mig och var överlyckli­g att hennes verk var med. Hon blev helt tårögd när jag presentera­de henne för bröderna Campana.
Jag fotade ett reportage om bröderna Campana för Interni Magazine på Sao Paolos gator. Det var en gerillafot­ografering där vi sprang runt och hittade passande platser, ställde upp, fotade och skyndade vidare. Senare, på premiärläs­ningen av numret, kom graffitimå­laren bakom ögat på bilden fram till mig och var överlyckli­g att hennes verk var med. Hon blev helt tårögd när jag presentera­de henne för bröderna Campana.
 ??  ?? Fotografen Ruy Teixeira.
Fotografen Ruy Teixeira.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden