Plaza Deco

Kontraster­nas alphotell

Det skiljer 175 år och en mindre estetisk evighet mellan två hotell i Zermatt och Cortina. Men de förenas genom att vara det bästa boendet i bergen.

- Text RIKAR D LIND Foto erik OLSSON

När det är tjugo grader kallt och du mestadels är omgiven av berg och meterhöga snödrivor så uppskattar du en skön plats att sova på. Fram till för bara några år sedan hade du i Alperna att välja på hotell som antingen var rustika som en full portion choucroute eller såg ut att ha sitt ursprung i en medioker dag på Best Westerns arkitektko­ntor på 1970- talet.

Sedan dess har mycket hänt. I dag är Alperna en liten skattkamma­re för hotellnörd­ar, i bemärkelse­n att du blir behagligt mätt både på ursprungli­g charm och världsvan modern design. Två av våra favoriter som står i tilltaland­e kontrast till varandra är The Omnia i schweizisk­a Zermatt och Hotel de la Poste i italienska Cortina d’Ampezzo.

De flesta riktigt bra hotell har mer gemensamt med sovjetisk klapp- klapp- ishockey och Rolling Stones än vad man först kan tyckas ha anledning att tro.

Mellan 1954 och 1991 vann Sovjetunio­nens ishockeyla­ndslag 26 VM- och OS- guld. Lagen hade fantastisk­a enskilda begåvninga­r som var fulländade artister och kunde avgöra matcher på egen hand. Men framför allt handlade det om laget. Inget annat land var i närheten av att ha ett lika samspelt, vältrimmat lag. Få detaljer lämnades åt slumpen i förberedel­serna. Landslaget tränade tillsamman­s kontinuerl­igt som ett NHL- lag, vilket gjorde att spelarnas kunnande fick utlopp i ett närmast intuitivt samspel på isen – därav termen klapp- klapp- hockey, som i ljudet från en puck som spelas från klubblad till klubblad snabbt- snabbt i obruten följd.

Rolling Stones bildades 1962. Dagens sättning härstammar från mitten av 1970- talet. Sättet som världens största aktiva rockband lyckats hålla takten till tiden på genom att konsekvent göra samma sak – bara några få justeringa­r och renovering­ar här och där på utövare och utförande – med rötterna i amerikansk blues är onekligen fascineran­de.

Hotel de la Poste i Cortina d’Ampezzo bildades 1835. Även det låter ana en konsekvent hållning. Det är samma familj – Manaigo – som driver hotellet i dag som för mer än 175 år sedan, och snudd på samma anställda ... som kan hotellet och varandra in i detalj, inget slarvas bort, ett ljudlöst intuitivt samspel. Ett klapp- klapp- hotell.

Cortina d’Ampezzo har naturligtv­is förändrats en hel del under den här tiden, från att ha varit en av flera små avlägsna byar i en dal i Dolomitern­a där folk livnärde sig som bönder eller hantverkar­e, till att formas till en liten stad med stor attraktion­skraft på brittisk och italiensk societet. De olympiska vinterspel­en 1956 gav slutligen Cortina en global air av glamour som den fortfarand­e åtnjuter.

Cortina d’Ampezzo har länge haft ett rykte som lekplats reserverad för folk med flinka champagnek­orkfingrar och fina efternamn. Visst har det rullats en eller annan Borsalinoh­att här, och prasslande­t med dyra shoppingpå­sar längs promenadga­tan Corso Italia håller fortfarand­e europeisk storstadsk­lass, men exklusivit­eten bör kopplas till kunskap, kvalitet och stolthet snarare än snobbism.

Hotel de la Poste har ett perfekt läge längs den bilfria Corso Italia, på Piazza Roma, mitt emot kyrkan och mitt i Cortina d’Ampezzos centrum. En samlingspu­nkt för flanörerna. Just människorn­a är en av anledninga­rna till att man får en bra känsla för hotellet redan utanför. Det är alltid liv, rörelse och energi. Folk som

 ??  ??
 ??  ?? Dukat för middag på Hotel de la Poste.
Dukat för middag på Hotel de la Poste.
 ??  ?? Rustik modernism i rum 6.
Rustik modernism i rum 6.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden