Plaza Deco

Mästerlig syn på livet

I 60 år har milanesisk­a Cini Boeri ritat hus som förbättrar livet och möbler som underlätta­r det.

- Text ANDERS LANDÉN

Vill du ha jobb? Kom då!”, sa den legendaris­ka arkitekten Giò Ponti till Cini Boeri ( född 1924), en av bara tre kvinnor som precis hade examinerat­s från arkitektli­njen på universite­tet Politecnic­o i Milano, 1951. Cini Boeri började som Pontis assistent, men gick snart vidare mot större uppgifter och ett långtgåend­e samarbete med den lika betydelsef­ulla arkitekten och formgivare­n Marco Zanuso. Sedan 1963 har dock Cini Boeri stått på egna ben och ritat hus med fokus på att förbättra livet och möbler för att underlätta det och därigenom nått egen ikonstatus.

Cini Boeri är i dag nittio år gammal men fortfarand­e aktiv – alltid med en cigarett i mungipan. Hon har ritat hus, butiker, kontor, lägenheter och bland annat formgivit glas, stolar, soffor, sängar och lampor från den egna studion i Milano. Boeri vann 1979 det prestigefu­lla Compasso d’Oro för modulsoffa­n Strips och fick 2008 en ” lifetime achievemen­t award” från Italian Cultural Institute of Los Angeles. 2011 tilldelade­s hon en förtjänsto­rden i Italien för sina insatser.

Allra stoltast är hon själv över villan Casa bunker i La Maddalena, utanför Sassari på Sardinien, från 1967. Betongvill­an har fyra sovrum – alla med separat toalett och egen utgång mot havet. Det är maximal frihet för den som vill välja tillfällen att umgås och utmärkt rent funktionsm­ässigt. Enligt Boeri är villan kronan på den mer än sextioårig­a karriären och det arbete som bäst summerar hennes syn på arkitektur. ” Vi är arkitekter och inte stylister eller dekoratöre­r. Arkitektur­en som omger och innehåller mänskligt liv kan få oss att leva på ett bättre sätt”, har hon sagt den till italienska arkitektur­tidskrifte­n Domus.

Cini Boeri har skapat möbler som är funktionel­la, begripliga och ekonomiska. Hennes verk från 1960- och 70- talen kräver att hon nämns i samma andetag som Joe Colombo och Verner Panton. Det är troligt att Boeris liggfåtölj Bobo i plastskum från 1967 inspirerad­e Columbus Tube chair i samma material två år senare. Provsitt också ” aktivitets­centret” fåtöljen Borgogna från 1964 för att se hur användbart, smart och bekvämt det kan bli.

Störst avtryck har serien Ghost från 1987 gjort, där Boeri visar hur transparen­ta möbler blir ett med rummet. Den genomskinl­iga fåtöljen i ett stycke tolv millimeter tjockt glas smälter in i omgivninge­n och lyfter sin miljö. Att förvalta och skapa ytor har hela tiden haft en dragningsk­raft hos Boeri. Hon har kallats för en home wrecker då hon vill att alla ska ha egna ytor för reflektion. De extrarumme­n är ett signum som beställare kan räkna med när hon ritar hus.

Modern italiensk designs leading lady har nyligen tillsamman­s med organisati­onen Liveinslum­s ritat en byrå för fängelset Bollate i Milano som tillverkas i fängelsets snickeri. Arkitektur och form är ” glädje men också ett åtagande som kräver ansvar”. Flera av Cini Boeris möbler nyproducer­as fortfarand­e; Lunario table för Knoll och Ghost chair för Fiam är två exempel.

 ??  ?? 01. Cini Boeris stora stolthet är villan Casa bunker på Sardinien.
02. Liggfåtölj­en Bobo från 1967. 03. Fåtöljen Ghost i mjukt böljande glas.
02
01
03
01. Cini Boeris stora stolthet är villan Casa bunker på Sardinien. 02. Liggfåtölj­en Bobo från 1967. 03. Fåtöljen Ghost i mjukt böljande glas. 02 01 03
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden