Plaza Deco

urvalets röda tråd verkar vara att det följer le corbusiers kromatiska palett.

-

jakten på särskilt åtråvärda objekt. En gång väntade han till exempel i sju år för att få köpa en Nuage- bokhylla av Charlotte Perriand. Så vi har att göra med en tålmodig blodhund här, och det vore onekligen fel att kalla hans samlande för en hobby.

Nu har som sagt Declercq beslutat sig för att visa världen vad han har åstadkommi­t, med en utställnin­g där han säljer några av sina mest åtråvärda objekt. Samlarobje­kten har ställts ut i ett 400 kvadratmet­er stort hus som han köpte i september. Den vita konstrukti­vistvillan i Bryssel ritades av arkitekten Victor Bourgeois 1928 och var tidigare skulptören Oscar Jespers hem och studio.

Declercq vill nämligen uppdatera sin samling, rejält. Även om den är smått spektakulä­r så ser han sakerna som en del av sitt gamla liv – det är dags att ge plats för nytt, helt enkelt. Samlingen lär inte bli svårsåld. Det är nog många av oss som gärna skulle botanisera bland de runt 90 objekten från Charlotte Perriand, Le Corbusier, Jean Prouvé, Gino Sarfatti och Ettore Sottsass – ett urval vars röda tråd verkar vara att de följer Le Corbusiers kromatiska palett. De är del av en purists kollektion, orestaurer­ade för att behålla dem precis som de var när Declercq köpte dem.

Vissa pjäser är extremt sällsynta, som den specialgjo­rda rumsavdela­ren designad av Le Corbusier för en av Cité Radieuses lägenheter i Marseille, Perriands bokhylla Mexique framtagen för Cité Unversitai­re i Paris och Prouvé- stolen Kangourou.

Om den nuvarande utställnin­gen, av någon outgrundli­g anledning, inte faller dig i smaken så är det är bara att vänta och se vad som kommer härnäst. Det enda man kan veta säkert är att det kommer vara något utöver det vanliga.

 ??  ?? Tv- rum, sans tv, med soffa från Vitra. Soffbordet är designat av Charlotte Perriand och fåtöljerna av okänd designer, italienskt 1960- tal. I hörnet Copper chair av Donald Rudd.
Tv- rum, sans tv, med soffa från Vitra. Soffbordet är designat av Charlotte Perriand och fåtöljerna av okänd designer, italienskt 1960- tal. I hörnet Copper chair av Donald Rudd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden