Plaza Deco

DET VÄLUPPFOST­RADE HUSET

Arkitektfa­miljen från Milano letade egentligen sommarhus men blev i stället med ett hotell i magiska Gallipolis urgamla gränder.

- Text Roberta Angelini foto Andrea Martiradon­na

I en liten gränd i Gallipoli ligger huset som förvandlad­e arkitektfa­miljen från Milano till hotellägar­e.

Salento – är den långsträck­ta halvön i den vackra regionen Puglia, landremsan mellan Adriatiska och Joniska havet, den så kallade hälen på den italienska stöveln. Här finns bortglömda platser, gamla kulturer, en blandning av dofter, färger och smaker. Italien när det är som mest intensivt.

De charmiga små byarna med sina vita hus ligger utspridda längs kusten och bidrar till områdets unika skönhet. Gallipolis historiska centrum ligger på en ö, förbunden till fastlandet med en bro. Staden omges av en fästning från 1400- talet och har tät bebyggelse – en förvirrad samling hus och gränder enligt dåtida orientalis­ka normer. Här finns bostadslän­gor, palats, innergårda­r och gränder som aldrig leder till något riktigt torg, utan snarare genom fler stenlagda gårdar.

I Gallipolis medeltida centrum finns ett hus, en gång i tiden tillhördan­de en lombardisk familj, som i dag har byggts om till en rogivande oas. Magin har hittat tillbaka till 1600- talshuset, trots att många moderna facilitete­r har tillkommit.

– Vi letade efter ett semesterhu­s till familjen, och då vi alltid har fascinerat­s av historiska platser drogs vi till det här magnifika 1600- talshuset, undangömt i den gamla stadsdelen. Tyvärr var det alldeles för stort för bara vår familj med tre barn. Då dök plötsligt en idé upp om att dela med oss av våra semesterup­plevelser. Jag tog mig genast an utmaningen att renovera huset, berättar ägaren Jacopo De Carlo, arkitekt och en av grundarna av studion DeCarloGua­lla i Milano, som själv har arbetat med restaureri­ngen.

Byggnaden har en klassisk innergård, och på första våningen finns en stor bågformad öppning i fasaden. En terrass vetter mot den lilla gatan. Den ursprungli­ga strukturen och planlösnin­gen har bevarats, men självklart har mycket moderniser­ats för att tillgodose dagens behov. Runt det stora vardagsrum­met, med ett sex meter högt stjärnform­at tak, ligger sex rum, ett gemensamt kök och tillhörand­e utrymmen. Husets själ är det gemensamma sällskapsr­ummet, där man kan ta emot gäster och umgås

eller bara koppla av en aktivitets­fylld dag till lands eller sjöss.

Färgerna är typiska för Salento och faktum är att de är exakt samma färger som en gång i tiden prydde väggarna. Under restaureri­ngen kom de gamla färglagren fram och i dag ser man resultatet av en underfundi­g blandning av toner i fin kontrast till det vita taket. Specialdes­ignade möbler och moderna inrednings­detaljer kompletter­ar den historiska arkitektur­en väl, utan att stilarna behöver tävla med varandra. I stället skapas en sällsynt, naturlig och mycket behaglig miljö.

En ny terrass med tre olika nivåer högst upp på palatset påminner om en historisk utkikspost och blir till en mysig inredd uteplats. Här njuter man av den fantastisk­a utsikten över havet och Gallipolis tak- åsar. De spännande interiörer­na, där traditione­lla detaljer blandas med designföre­mål, förstärker helhetsint­rycket av huset.

– Vi har gäster från hela världen. Ibland köper jag en stor fisk nere i hamnen tidigt på morgonen och lagar den till middag, och vi dukar bordet på terrassen och äter tillsamman­s med våra gäster. Vi har döpt vårt bed and breakfast till Casa Galateo. Galateo betyder etikett, och syftar på vikten av att uppföra sig väl mot varandra, nu när vi delar huset med många andra, säger Jacopo De Carlo, som i likhet med övriga familjen tycker så mycket om det här huset och den speciella platsen att de har börjat tänka på att lämna Milano för gott.

» Vi är fascinerad­e av historiska platser och drogs till det här magnifika huset. «

 ??  ?? En terrass vetter mot den lilla gatan.
En terrass vetter mot den lilla gatan.
 ??  ??
 ??  ?? 1600- talshuset ligger undangömt på en liten gata i den gamla stadsdelen. s
1600- talshuset ligger undangömt på en liten gata i den gamla stadsdelen. s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden