Plaza Deco

IKON

1960- talets kultkollek­tiv HI- gruppen ville med gemensam kraft svara upp mot både plastsamhä­llet och den starka danska trädesigne­n.

- Text Rik ard Lin d

1960- talets kultkollet­iv HI- gruppen ville med gemensam kraft svara upp mot både plastsamhä­llet och den starka danska trädesigne­n. Text RI KARD LI ND

Det pågår ( till den 19 november) en utställnin­g på ArkDes i Stockholm som du absolut bör se. Den handlar om den så kallade HI- gruppen som bildades 1957 och som mest bestod av 16 formgivare, konsthantv­erkare och inrednings­arkitekter: särlingen John Kandell och den i dag högt aktade stolnestor­n Åke Axelsson, inrednings­arkitekter­na Hans Johansson, Erik Karlström, Hans Kempe, Thea Leonhard, Lars- Erik Ljunglöf, Stig Lönngren och Stig Åke Nordell, snickarmäs­tarna Anders Berglund, Lars Larsson, Erik Lindgren och David Sjölinder samt tapetserar­mästarna Gösta Engström och Åke Nilsson. Holger Johansson var gruppens plåtslagar­mästare.

HI- gruppen var verksam under hela 1960- talet, ett decennium präglat av politiskt engagemang och plastföräl­skad slitoch-släng- produktion. Det var också en tid då det inte verkade finnas någon hejd på den danska möbelkonst­en där en uppsjö av formgivare briljerade med utsökt trähantver­k översatt till moderna linjer och idéer, ett område med även stolta svenska anor men där vi hade tappat fart.

HI- gruppen ville svara upp mot detta. Den försökte återuppliv­a den svenska möbelkonst­en och sätta hantverket i centrum igen. Genom att föra samman inrednings­arkitekter och möbelformg­ivare tidigt i den kreativa processen ville kollektive­t skapa möjlighete­r att experiment­era utan att behöva oroa sig för kommersiel­la förutsättn­ingar. Det fanns konstnärli­ga ambitioner som tog sig uttryck i olika utställnin­gar och numrerade upplagor, men tanken var också att förmedla hantverket genom industriel­l produktion.

HI- gruppen var verksam till 1970. Arvet är intressant och relevant på flera sätt. Graden av hantverk är hög och designen känns bitvis förvånansv­ärt internatio­nell. Inte minst var idén om att föra samman olika kunskaper som förstärks i en ” supergrupp” en föregångar­e till dagens Note, Form Us With Love och andra – vilket vi säkert kommer att se ännu mer av framöver.

 ??  ?? Fåtölj i lackerat plattstål och läder av John Kandell och Holger Johansson.
Fåtölj i lackerat plattstål och läder av John Kandell och Holger Johansson.
 ??  ?? Matgrupp i lackad björkplywo­od av Hans Johansson och Anders Berglund. Skåp i lackad björkplywo­od av Lars Larsson och Stig Lönngren.
Matgrupp i lackad björkplywo­od av Hans Johansson och Anders Berglund. Skåp i lackad björkplywo­od av Lars Larsson och Stig Lönngren.
 ??  ?? Skrivbord i ek av Anders Berglund och Hans Johansson.
Skrivbord i ek av Anders Berglund och Hans Johansson.
 ??  ?? Gruppen ställer ut och pall av Ljunglöf, Sjölinder och Kempe.
Gruppen ställer ut och pall av Ljunglöf, Sjölinder och Kempe.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden