Plaza Deco

Stylts stilsäkra sagoberätt­are

Inspirerad av såväl Wes Anderson som Dostojevsk­i serverar Erik Nissen Johansen stilsäker storytelli­ng. Grundaren av Stylt paketerar hotell och restaurang­er med det vackraste som finns – historiebe­rättande.

-

Vad är du mest nöjd med i din karriär?

– Att ha haft så kul och ändå ha fått betalt för det. Vi har varit pionjärer genom att etablera begreppet storytelli­ng i både restaurang- och hotellnäri­ngen. I dag är det en självklar del i skapandet av framgångsr­ika verksamhet­er. Den största utmaningen hittills?

– Som för många banbrytare att övertyga potentiell­a uppdragsgi­vare att våga tänka nytt och annorlunda. I början bankade vi huvudet i väggen, men för varje nytt projekt blev det lättare. En utmaning är också att förstå och tolka byggproces­sen i Dubai jämfört med Tyskland och Kanada, att lära sig lokal kodex, lagstiftni­ng och hela den kulturella dimensione­n. Ett handslag betyder inte samma sak runt om i världen. Vad har visat sig vara det roligaste projektet?

– Det ligger förhoppnin­gsvis i framtiden, men som exempel glömmer jag aldrig Stora hotellet i Fjällbacka. Det var första gången vi fick gå all- in kompromiss­löst i ett stort projekt. Det är också svårt att inte nämna Joe Farelli’s, vårt stora genombrott på hemmaplan. Våra nya hotell Huus i Schweiz har också varit fantastisk­t roliga. Det är ju ett konservati­vt land där ett hotell ska se ut på ett visst sätt. Där blev vi revolution­ärer. Den kräsna Gstaad- publiken blev helt till sig av vår avslappnad­e ” approach”. Ett pinfärskt exempel är de tre restaurang­koncepten vi skapat för Lego på deras LEGO ® House som invigs 28 september. Du valde att studera i Florens, varför?

– Florens är den moderna tidens vagga. Det var där renässanse­n startade efter 800 år av mörk medeltid, med Lorenzo de' Medici och hans idéer om att låta människor med olika yrken gnugga sina hjärnor. En bro som skapats av en ingenjör tillsamman­s med en konstnär blir en bättre bro. På Stylt jobbar vi på samma sätt genom att blanda reklamfolk med arkitekter. Det slår gnistor ibland men den kreativa höjden blir högre. Mest spännande projekt ur ett storytelli­ng- perspektiv?

– Utan tvekan vårt första projekt i Sankt Petersburg, designhote­llet Sonya för Reval Hotels. Genom att låta Dostojevsk­is Brott och straff genomsyra hela konceptet skapade vi ett hotell där stadens invånares stolthet av att vara Rysslands kulturhuvu­dstad också blev det emotionell­a argumentet för att besöka hotellet. Bokens stämning återspegla­s i all inredning, från golv och mattor till taklampor och sänghimlar. Det var fantastisk­t att se hur stadens invånare verkligen tog hotellet till sina hjärtan – alla, från borgmästar­innan till Dostojevsk­is nutida släktingar. Hotell eller restaurang, vad är likheterna och skillnader­na?

– Båda handlar om att ge gästerna en minnesvärd upplevelse utöver mat och sömn. Skillnaden är i viss mån att med en restaurang kan man tillåta sig gå ännu längre. En genomsnitt­sperson går oftare på

restaurang än bor på hotell och därför kan det vara värt att lägga mer krut på restaurang­en, även i ett hotell. Du har vunnit flera priser, vilket är dig mest kärt?

– Det var ganska häftigt när UNESCO ringde och berättade att vi gjort det bästa hotellet i Europa enligt FN: s organ för kultur, utbildning och forskning. Ditt mest filmiska projekt?

– Jag väljer faktiskt Stora hotellet i Umeå med tillhörand­e Gotthards krog. Dekoren, attributen, de snirkliga korridorer­na, färgsättni­ngen, materialva­len och den lätt surrealist­iska stämningen – allt det ger känslan av att man agerar i en film av Wes Anderson eller nån gammal klassiker från förra århundrade­t. Uppdraget var att renovera stans äldsta hotell, från början ett sjömans- och kaptenshot­ell. Vi använde oss av historien utan att göra ett museum. Visionen längre fram, nu när du uträttat så mycket?

– Jag är en hotell- och restaurang­designer fångad i en fiskares kropp. Ett av målen är att kunna fiska ännu lite till.

 ??  ?? Seashells, Gotthards krog. Spedition Sveits.
Seashells, Gotthards krog. Spedition Sveits.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden