Plaza Deco

Petrus Palmér

Så här långt Det känns som att han har hittat hem. Inte bara för att hans inrednings­företag heter just så, utan för att det finns ett lugn kring Hem och en spännande framtid som står för dörren.

-

Varför startade du Hem?

– Jag är utbildad industride­signer och grundade direkt efter studierna designstud­ion Form us with love med Jonas Pettersson och John Löfgren. Vi drev studio i nästan tio år, med uppdrag för klassiska möbelföret­ag som italienska Cappellini och Ikea. Ju mer erfarenhet jag fick av branschen, desto mer insåg jag behovet av nytänk. Möbelindus­trin har stagnerat i en distributi­onskedja med återförsäl­jare och agenter i flera led, vilket gör att priserna är uppblåsta och man får vänta i åtta veckor på sin soffa. Jag såg att det fanns ett uppenbart behov av nydaning.

Känns det som om Hem har, så att säga, hittat hem nu?

– Hem blev tidigt uppköpt av ett amerikansk företag uppbackat av välkända investerar­e, till exempel Niklas Zennströms Atomico. De såg potentiale­n i vårt bolag, eftersom det finns ganska få möbel-startups. Vi flyttade verksamhet­en till Berlin och satte fart. Dessvärre märkte vi att vi drog åt olika håll, där våra amerikansk­a partners ville göra en snabb resa, medan vi vägrade kompromiss­a med kvalitet och design. Jag har stor respekt för att kvalitet tar tid, särskilt om man ska göra möbler som folk ska behålla över tid. Därför köpte jag ut investerar­gruppen och flyttade tillbaka till Stockholm. Nu är företag åter ett oberoende företag som ägs och drivs av mig med ett par ledande nyckelpers­oner.

Vad är ert unika synsätt kring design?

– Vi har tre väldigt enkla värden – design, kvalitet och tillgängli­ghet. Kollektion­en utvecklas nära världens mest spännande formgivare, därtill lägger vi tid och energi på att material, tekniska lösningar och hantverk är av världsklas­s. Sist ser vi till att vår distributi­on är så effektiv och enkel som möjligt. Vi vill hålla nere kostnadern­a och nå ut till så många som möjligt. I dag kan du köpa våra produkter direkt från vår hemsida i 34 länder.

När du blickar bakåt, vad känner du för tidigare projekt?

– Jag är otroligt stolt över vad vi åstadkom med Form us with love och hur Jonas och John utvecklat studion sedan vi delade på oss. Även Tid Watches och Baux, som båda tog avstamp i Form us with love, har utvecklats till lovande designföre­tag. Jag är lyckligt lottad som får jobba med så många duktiga människor som delar passionen för design.

Är det vissa material som återkommer?

– På Hem arbetar vi med många solida material, såsom ek, valnöt, ask, marmor, mässing och koppar. Våra två tygleveran­törer är två av världens främsta och de har sin tillverkni­ng i Holland och Norge, båda med fokus på ull. Vi arbetar även en hel del med ovanliga material så som kork och emalj.

Vilken produkt är du mest stolt över?

– Alla produkter har sin specifika berättelse och tillblivel­se, så det blir svårt att rangordna. Men just nu är jag väldigt förtjust i vår nya trästol Udon av Staffan Holm, som fick pris som årets bästa stol, Elle Decoration Design Awards ( reds. anm.), och som i min mening är en ny klassiker!

Vad står på tröskeln härnäst för Hem?

– Vi har nyligen flyttat in i våra fantastisk­t fina nya lokaler i Sven- Harrys konstmuseu­m i Vasaparken. Här tar vi emot besök via tidsboknin­g. I november slår vi även upp portarna till vår pop-up i New York – som för övrigt är vår största marknad. Det kommer bli en milstolpe som vi hoppas ska leda till att ännu fler designintr­esserade hittar oss.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden