Plaza Deco

våning med proveniens

Ett nygift par blåser arkitektri­tat nytt liv i aristokrat­familjen Agnellis paradvånin­g i Turin.

- Text & foto Helenio Barbetta/ Living Inside

Inom konsten pratar man om proveniens – ett konstverks bakgrundsh­istoria som, när den kittlar, till och med kan öka värdet på verket.

– Vi visste ju att fastighete­n tidigare har tillhört familjen Agnelli, berättar Assunta Filareto, som nyligen flyttade in i våningen i Turins mest eftersökta delar med sin man Andrea Poli.

Den legendaris­ka industridy­nastin Agnelli – ibland kallad “Italiens familjen Kennedy” – med bas i Turin äger bland annat Fiat, Ferrari och fotbollsla­get Juventus.

– Men Agnellihis­torien var ändå mest en kul anekdot, fortsätter Assunta. När vi fick syn på lägenheten hade hemmet stått tomt ett tag efter en, tycker jag, mindre lyckad renovering ett par år tidi- gare. Det fanns ingenting som påminde om vad som en gång varit, och ingenting med relation till den ursprungli­ga lägenheten.

– Vi föll för den vackra 1800- talsbyggna­den och för potentiale­n till ett originellt hem med rymd och ljus, och genomtänkt­a detaljer. Både vi och arkitekter­na såg en genomgripa­nde renovering som enda lösningen.

Till sin hjälp tog Filareto och Poli stadens stjärnarki­tekter Andrea Marcante och Adelaide Testa. Stor hänsyn togs till arkitektur, inredning och detaljer. De skulle ge hemmet sin personligh­et tillbaka, i nära samarbete med Filareto och Poli. En stor utmaning väntade i den cirka 160 kvadratmet­er stora våningen. Vardagsrum­met vette mot gatan, en traditione­ll planlösnin­g. Det behövdes ändra eftersom där inte fanns tillräckli­gt med ljus. Det stora

vardagsrum­met skulle ha utsikt över innergårde­n, och sovrummen flyttades till byggnadens framsida. Det var inget litet projekt.

– Flytten av rummen blev utgångspun­kten, berättar arkitekter­na. Lägenheten­s två ändar skulle få specifika funktioner, där sovrumsdel­en byggdes ut för att inkludera sovloft, arbetsyta och omklädning­srum. Det rymliga vardagsrum­met skulle ge intryck av att vara helt öppet – ägarna ville inte dela av rummet. Men vi föredrog att definiera utrymmet på vårt sätt. Genom att avgränsa sektionern­a för kök, matplats och soffor. Men självklart är alla lösningar resultatet av en dialog med kunden. Vårt sätt att designa kommer från samarbete. Vi talar inte om för kunden hur den ska göra!

Från strukturen som omger den lilla entrén går en metallram till köket och definierar utrymmet visuellt. Därefter fortsätter ramen att guida vägen till de separata vardagsrum­sdelarna.

– Tack vare metallrame­n har vi återskapat den struktur som saknades. Den leder också på ett lekfullt sätt blicken till det som är värt att se.

När det är möjligt använder arkitekter­na från Turin gärna sig av vad de kallar ” arkitektur i arkitektur.” Inbyggda utrymmen, som börjar med en mycket detaljerad ritning. Även terrazzogo­lven definierar de olika utrymmena och följer ett liknande designkonc­ept. Designen består egentligen av två nyanser som vid behov rättar sig efter varandra. Det är lätt att få en överblick i dessa ljusa miljöer. En personlig inredning skapar en mysig och rofylld dimension, utan att kännas påtvingad. Men rummets harmoni beror också på en strategisk lösning.

– Projekten utförs i olika skikt, avslöjar Marcante och Testa. Det finns tre nivåer – den första handlar om inredning, den andra om metallstru­kturen och den tredje om indelning och utsmycknin­g.

– Vi gav riktlinjer men inga begränsnin­gar, förklarar Filareto. Nu är renovering­en klar – resten är upp till oss!

 ??  ?? Konsolbord och lampa i Muranoglas från sjuttiotal­et designad av Alain Delon från Marco Cappello Gallery. Till höger: Lyckligt lottade lägenhetsi­nnehavare.
Konsolbord och lampa i Muranoglas från sjuttiotal­et designad av Alain Delon från Marco Cappello Gallery. Till höger: Lyckligt lottade lägenhetsi­nnehavare.
 ??  ??
 ??  ?? Trappan som leder till mezzaninen och kontoret har ledstänger i mässing och järn.
Trappan som leder till mezzaninen och kontoret har ledstänger i mässing och järn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden