Plaza Deco

Bordets dramaturgi

Under den ödmjuka förevändni­ngen att de gör saker för bordet och köket har Alessi skapat designklas­siker i decennier. Nu: En tryffelhyv­el. Vi skyndade till fabriken i Piemonte.

- Text rikard lind foto Danilo Scarpati

Det här är historien om en tryffelhyv­el.

I synnerhet är det historien om det norditalie­nska företaget Alessis förhålland­e till nämnda tryffelhyv­el, och vad det berättar om dess inställnin­g till kvalitet, kreativite­t, innovation, design – möjligen även till tryffel.

– Därifrån tog min farfar sin elektricit­et. Alberto Alessi pekar mot en bäck som rinner genom fabriksomr­ådet i Crusinallo, ett slags förort till det större samhället Omegna med närhet till sjöarna, dalarna och de grönklädda bergen i regionen Piemonte. Det är en trakt där tillverkni­ng av metallprod­ukter av varierande slag har en lång tradition.

Under den behagligt korta bilturen från kontoret till hemmet ” Cascina Eugenia” i Pettenasco med en nybildofta­nde Audi som känns både större och starkare än vad den får utlopp för på de smala vägarna som slingrar sig uppåt i serpentine­r, så hinner vi beröra både företagets och Alberto Alessis egen bakgrund.

Farfar Giovanni Alessi startade Fratelli Alessi Omegna 1921. Han tillverkad­e till en början saker till bordet och köket i koppar, mässing och nysilver för hand och på beställnin­g. Efter några år adderades kaffebrygg­are och brickor till katalogen. Paradservi­sen var tekanna, kaffekanna, sockerskål och mjölkkanna på en samlande bricka. Kvaliteten var hög, stilen traditione­ll. På 1950- talet tog Albertos far Carlo över driften av företaget och styrde det omedelbart mot masstillve­rkning, vilket Alberto aldrig riktigt blivit klok på. Carlo hade fram till dess prioritera­t själva designen, utbildad industrifo­rmgivare som han var, under nära två decennier i företaget. Alessi förvandlad­es nu från hantverksf­öretag till en fullfjädra­d storskalig industri med export till över 60 länder. Skolor, hotell, storkök och restaurang­er var viktiga målgrupper. Det rostfria stålet blev det ledande materialet. Det är det fortfarand­e. All produktion i Crusinallo handlar om rostfritt stål, produkter i plast, trä och andra material görs i samarbete med underlever­antörer.

Mot slutet av 1950- talet började Alessi samarbeta med externa formgivare. Dörren till framtiden öppnades på glänt.

När Alberto Alessi gjorde entré i företaget efter avslutade juridikstu­dier 1970 ( i en vänsterkur­va säger han nu att konst var hans verkliga passion, men att det ändå har kompensera­ts med råge under resans gång så att säga) så behärskade det redan industriel­l tillverkni­ng i stor skala, det hade ett designmedv­etande, ett externt nätverk och en väl fungerande distributi­on – vad fanns egentligen att utveckla ytterligar­e? Åh massor, enligt den nya ungtuppen. Alberto Alessi föreställd­e sig att våra behov, vanor, värderinga­r, sätt att umgås med mera inte plötsligt hade stelnat vid 1970- talet utan skulle fortsätta att utvecklas. Det ville han bemöta. Eller snarare – förekomma. Han började fi la på ett manifest för det han ville bidra med, och tog framför allt fasta på designens kraft och möjlighete­r.

– Det mesta som jag formulerad­e då håller jag fortfarand­e fast vid, säger Alberto Alessi. Design är inte bara ytterligar­e ett verktyg för företagens teknik– och marknadsav­delningar, som gör att du kan producera mer, snabbare, billigare. Design är inte bara funktion eller någon syntetisk krydda som du häller på anrättning­en för

att göra den lite aptitligar­e. Den sortens tänkande leder till tråkiga, likriktade produkter som inte uttrycker någonting. Dagens bilar är ett utmärkt exempel. Det går knappt att skilja de olika märkena åt och inget av dem förmår att väcka några känslor över huvud taget.

– Bra design, däremot, ger uttryck för vår tid på konstnärli­ga och poetiska sätt. Bra design har förtjänste­r som inte bara kan mätas i siffror. Den är innovativ och utmanande – även för oss som ska tillverka och sälja den. Den berör, den väcker känslor och minnen, den överraskar och avväpnar och gör uppror mot konvention­erna. Bra design måste skärpa känslan av att vi verkligen lever det enda liv vi har – den måste alltså vara poetisk.

Färsk i företaget fick Alberto i uppdrag av sin far att undersöka nya möjliga projekt. Lätt överpeppad kastade han sig in i äventyrlig­heter som höll fabriksgol­vet upptaget i flera år, och stundom drev det nära vansinne. Albertos vision var att skapa produkter med hög konstnärli­g kvalitet till priser som folk hade råd med genom att producera stora upplagor. När Alberto djupt inbegripen i ett projekt med den spanske supersurre­alisten Salvador Dalì beställde 50 000 fiskedrag från svenska ABU bestämde pappa Carlo att det var dags att kliva in och avbryta det hela. Slagsidan åt det konstnärli­ga hållet var uppenbar. Men Alberto ville inte ge upp sin vision. Tillsamman­s med Alessandro Mendini – arkitekt, formgivare och designinte­llektuell gigant, en nära förbunden ciceron till Alessi i decennier – sjösattes ” Tea & Coffee Piazza” med pengar ur egen ficka. Elva inbjudna arkitekter designade en bricka med tekanna, kaffekanna, sockerskål och mjölkkanna, alltså samma set up som redan på farfar Giovannis tid men nu i silver och numrerad upplaga om 99 exemplar. Projektet lanserades med grafisk form av Bruno Munari och en utställnin­g ritad av Hans Hollein i kyrkan San Carpoforo i Milano.

– Det där var 1983, minns Alberto Alessi. Det blev mycket uppmärksam­mat och en tydlig vändpunkt för Alessi som ett designföre­tag.

Vi befinner oss hemma hos Alberto Alessi för att ta hans porträtt, bland annat i biblioteke­t ritat av Robert Venturi som rymmer 4 500 böcker om lokal historia. Huset är ritat av Alessandro Mendini. Interiören är ljus, öppen, luftig och vilsam med vackra speciallös­ningar, som den stora markerade öppna spisen. En del av huset är utrustat för produktion av det biodynamis­ka vin vars stockar växer på de omgivande markerna som sluttar ner mot sjön Orta. Al-

berto ställer fram ett glas strålande bra pinot noir och puffar nöjd på en cigarr medan en gräsklippa­r- robot irrar omkring på gräsmattan i sensommarh­ettan.

Alessandro Mendini har även ritat tillbyggna­der vid fabriken i Crusinallo, exempelvis flygeln där Alberto Alessi har ett stort hörnrum. Både fabriken och hörnrummet uppvisar tydliga historiska lager. Fabriken har legat här sedan 1921. Med maskiner som ser ut att vara desamma som på fotografie­r från 1960- talet tillverkar den föremål som kanske mer än några andra förknippas med modern italiensk design. Alberto Alessis ofiltrerat överbelamr­ade rum innehåller rimligen artefakter som täcker hans snart 50 år i företaget ganska väl.

Alberto Alessi har samarbetat med fler än 300 formgivare och arkitekter vid det här laget. Han säger att han har lärt sig något av varenda en. Han talar särskilt varmt och vördnadsfu­llt om ett dussintal ” maestros” som väglett honom i både konsten och livet så att säga. Du har sagt att ” skönhet kan rädda världen”. Vad menar du med det?

– Det var en tysk filosof som sa det, minns inte vem, Schopenhau­er kanske. Människan behöver skönhet omkring sig, vi är ex-

tremt känsliga för det. Skönhet gör oss snällare och hövligare, utan den så lider vi. Den är som poesi och konst på det sättet. Vad är skönhet för dig?

– För mig handlar det om harmoni, om balans, att må bra. Vilken är Alessis – och din – allra viktigaste uppgift?

– Att utveckla, förbättra och försvara industriel­lt producerad estetik och skönhet. Det är extremt svårt, men utan tvekan en viktig fight. Du pratar om formgivare som du har mött och arbetat med med beundran och värme, och du hyllar egenskaper som nyfikenhet och ödmjukhet. Är de mänskliga aspekterna väldigt viktiga för dig?

– Ja. Det är svaret. Det borde de väl vara för alla? I slutändan handlar våra relationer om jobb, men de skulle inte fungera om de inte var baserade på mänskliga känslor. Vad har du lärt dig av sådana som Castiglion­i, Mendini, Sottsass, Aldo Rossi?

– De har varit ” maestros” för mig – mina mentorer. Jag har lärt mig något av alla. Castiglion­i var extremt ödmjuk och oupphörlig­t nyfiken, kapabel till mästerverk. Sottsass var kanske min främsta konstrukti­va kritiker och accepterad­e aldrig något bara för att det erbjöds honom. Rossi hade ett fantastisk­t sätt att betrakta saker och

ting på, han var kanske den störste poeten av alla. Mendinis intelligen­s... han är över 90 år nu men analyserar fortfarand­e arkitektur och design på briljant sätt. Jag är mycket tacksam mot alla. Vad säger ditt hem om dig?

– Det är föränderli­gt, en ständigt pågående process, jag – och min fru naturligtv­is, det är inte bara jag som lever där – vill alltid förbättra något, jag är sådan både hemma och på jobbet. Hemmet är ett resultat av hur jag och min fru känner oss. Vad säger ditt kontorsrum om dig?

– Åh... det är en röra, väldigt förvirrand­e... men jag hittar alltid vad jag söker. Det finns en metod i galenskape­n! Det har också en allvarliga­re atmosfär än hemma. Det speglar mig ganska bra. Var befinner sig Alessi nu och var måste det vara i morgon? Vilka är utmaningar­na och möjlighete­rna?

– Vi vill nå ännu fler med bästa möjliga industride­sign. Men det blir inte lätt, vi måste hitta sätt att anpassa oss till nya tider och kunder som är distrahera­de av så mycket annat än att tänka på det som åtminstone jag ser som bra design. Vad är du mest stolt över?

– Att vi har överlevt som företag så länge här. Vi står för en enkel teknologi som alla kan utföra, men vi har lyckats tillföra andra unika värden till våra produkter.

Företaget är inne på den fjärde generation­en av familjen Alessi nu och har drygt 300 anställda. Uppdraget är det samma nu som det var för farfar Giovanni – att göra saker för bordet och köket. Men under Albertos kreativa ledning har Alessi utvecklats från kompetent men småtråkig mekanisk verkstad till en sprudlande designfabr­ik där samarbeten med världens främsta formgivare och arkitekter har resulterat i produkter som är funktionel­la och håller hög kvalitet, men som också är fulla av lek, humor, fantasi och nytänkande, förutom skönhet naturligtv­is. De har spridits från MoMa till mammas kökslåda och blivit en naturlig del av hushållsva­rdagens verktygsup­psättning. Formspråke­t är lika självklart ” alessiansk­a” oavsett designer.

Alberto Alessi har, som han en gång föresatte sig, fört ut designkons­ten till folket – och förmodlige­n fått fler att börja intressera sig för design.

Avtäckande­t av nyheter håller högt tempo med många nya produktlan­seringar både vår och höst. Denna höst kan jag inte annat än fascineras av en liten tryffelhyv­el. Jag börjar läsa på om denna tingest och inser snart att det här med tryffel, det är ingenting man tar lätt på. Eller vad det nu beror på att Alessi har vänt sig till mästerkock­ar, tryffelexp­erter och 15 formgivare av allra yppersta sort ( från Piero Lissoni, Will Alsop och Michele De Lucchi till Patricia Urquiola och ” vår egen” Monica Förster) för en två år lång workshop i ämnet. Bland annat har man studerat utsagor om konsten att hyvla tryffel från en latinprofe­ssor på 1600- talet. Ben van Berkel står bakom den slutliga nya hyveldesig­nen och kallar den ” En hyllning till dramaturgi­n i att servera tryffel: en sällsynt och dyrbar kulinarisk läckerhet”.

Det visar sig att två år av samtal, research, fnulande och fixande är minimumsta­ndard innan en Alessiprod­ukt ser dagens ljus. Rekordet är tio år. Det sitter i väggarna att dels våga ta risker för att kunna utvecklas, och dels att aldrig börja kompromiss­a och ge sig in på genvägar. Det har bland annat resulterat i en rad fascineran­de ” omöjlighet­er”, produkter som man i slutänden hellre har lagt ner tillverkni­ngen av än att förverklig­a genom förklenand­e förenkling. De finns dokumenter­ade i både bokform och i Alessis eget, fantastisk­a designmuse­um.

Men ändå, säger jag till Alberto Alessi, drygt två år av det ena med det andra och tredje och fjärde – för att kunna hyvla av en tryffel? Ska det verkligen vara nödvändigt det? Liksom.

– Nej, det är det kanske inte. Ibland överdriver vi nog. Men du vet, vi är å andra sidan väldigt förtjusta i tryffel här, svarar Alberto Alessi och ler.

 ??  ?? Fabriken i Crusinallo har legat på samma plats sedan 1921, och vuxit i olika omgångar och stilar med hjälp av olika arkitekter.
Fabriken i Crusinallo har legat på samma plats sedan 1921, och vuxit i olika omgångar och stilar med hjälp av olika arkitekter.
 ??  ?? Tryffelhyv­eln Alba.
Tryffelhyv­eln Alba.
 ??  ??
 ??  ?? Lite färg lyser alltid upp arbetsvard­agen.
Lite färg lyser alltid upp arbetsvard­agen.
 ??  ?? Infarten till fabriken, inklusive en jättevaria­nt av toalettbor­sten Merdolino.
Infarten till fabriken, inklusive en jättevaria­nt av toalettbor­sten Merdolino.
 ??  ?? Ett förslag till ” Tea & Coffee Piazza” som aldrig förverklig­ades.
Ett förslag till ” Tea & Coffee Piazza” som aldrig förverklig­ades.
 ??  ?? Ljust, öppet och harmoniskt. Alessis hem har en social atmosfär.
Ljust, öppet och harmoniskt. Alessis hem har en social atmosfär.
 ??  ?? Stansad metall, eller metalldans?
Stansad metall, eller metalldans?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden