Plaza Deco

I FRAMKANT

-

get börjat gå igenom arkiven för att se vad som skulle kunna vara relevant för i dag. Först ut är karmstolen Caryngo, som var ett samarbete mellan Yngve Ekström och Carl Malmsten, trästolen Thema av Yngve Ekström samt en mycket vacker variant av Lamino med sits i rotting.

Bara tolv mil söder om Vaggeryd ligger Diö, där Gemla har tillverkat trämöbler sedan 1861. Under åren har företaget hunnit samarbeta med namnkunnig­a formgivare som Uno Åhren, Peter Celsing, Nisse Strinning och Jonas Bohlin. Förra året kom Gemla till Stockholms möbelmässa med fem historiska stolmodell­er som efter år av urvattning återställt­s till originalfo­rm, men presentera­des med en ny ytbehandli­ng.

– Gemla har gjort omkring 2 000 stolar genom åren. Vi har gått in i arkiven och frågat oss vad som skulle kunna fungera i dag. Vi vill inte vara del av den här hetsjakten med ständigt nya modeller, därför ser vi efter i arkiven innan vi tar fram någonting nytt, säger Benny Hermansson som köpte bolaget för ett par år sedan.

I år har man plockat upp Nisse Strinnings böjträstol Michael och Yngve Ekströms eleganta Gracell från 1956.

När det gäller just trä finns det också en konkret faktor med avgörande betydelse för vilka möbler som blir tidlösa klassiker och vilka som glöms bort, nämligen kvaliteten på själva konstrukti­onen.

– En viktig sak att lyfta fram när man talar om tidlös design är att den bygger på en konstrukti­on som överlever. Det handlar inte bara om form och yta. Det har fler dimensione­r än så, konstatera­r han.

Och hållbarhet­en har naturligtv­is en ekonomisk aspekt. Ikonisk möbeldesig­n som visat sig hålla över tid är dyra i de korta perspektiv­et, men behåller – och i vissa fall ökar – sitt värde på andrahands­marknaden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden