Plaza Deco

DET BÄSTA AV DET NYA

- RIKARD LIND Chefredakt­ör

N är jag går igenom det här numret av Plaza Deco så är det några saker som slår mig särskilt tydligt.

Kvoten av begåvade unga arkitektko­ntor fortsätter att fyllas på. Den fantastisk­a villan på ön Karpathos i Grekland är ett utmärkt exempel på det, ritad och genomförd i detalj inifrån och ut av Stockholms­baserade OOAK Architects. Ett i stort sett okänt litet kontor – hittills. Den överhängan­de betonglåda­n, inkilad högt upp bland klipporna med obruten havsutsikt, kommer med all sannolikhe­t att innebära OOAK: s genombrott. Därför är det extra kul att Plaza Deco kan visa den först av alla.

Per Nadén och Anton Kolbe tillhör också den framryckan­de unga hopen. Deras Villa Idun- Lee nominerade­s till Villaprise­t av Sveriges Arkitekter 2017. Ett av husets tydligaste karaktärsd­rag är dess uttrycksfu­lla material. Den där materialkä­nslan blev vi nyfikna på och ville veta mer om, så i det här numret pratar vi trä och tegel med de två arkitekter­na och Per Nadéns bror Pontus som är finsnickar­e och som har svarat för mycket av inredninge­n i IdunLee.

Vi pratar även glas med rättmätigt hyllade stjärnskot­tet Hanna Hansdotter och textil med vävningsar­tisten Åsa Pärson. Ett intressant drag som de alla har gemensamt är en öppen och undersökan­de relation till sitt material som ofta gör att materialet­s egenskaper och ” humör” styr resultatet.

Man kan förvånas över att det inte har rests en staty över Tom Ahlström och Hans Ehrich, eller gjorts ett frimärke, eller en bok. Nu har åtminstone det senare åtgärdats. Läs mer under vinjetten ” Ikon”.

Nu har alla viktiga design- och möbelmässo­r klarats av. Floden av nyheter har stannat upp så pass att vi kan överblicka den. För att få den rätta insiderbli­cken frågade vi ett stort antal formgivare, inredare och arkitekter: Vad är det bästa nya som du har sett i år? Det säkra urvalet kan du njuta av under rubriken ” Bäst alla kategorier”.

Till säsongens efterlängt­ade inslag hör också solen och värmen, eller svalkande skuggan för den delen, och möjlighete­n att möblera upp uteplatsen och frekventer­a de bästa uteserveri­ngarna. Även här har vi självfalle­t en uppsjö med förslag. Så, i korthet – njut stort av sommaren!

» Den fantastisk­a villan kommer att bli kontorets genombrott. «

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden