Plaza Deco

» Det handlar om att bevara material och traditione­r. «

-

Ibland är det huset som väljer oss, och inte tvärtom. Caterina och Stefano, yrkesverks­amma i Milano, hade den sortens avgörande möte när de stod framför det lantliga stenhuset på gården som vetter mot dalen i Cave d’Ispica, en av Siciliens mest fantastisk­a arkeologis­ka platser. Paret understryk­er att huset omedelbart kändes som hemma:

– Det är här vi vill och måste vara, här får våra själar ro att hitta sig själva. Genom åren hade huset till viss del förfallit och vid ett tillfälle byggts om till restaurang. Samarbetet mellan ägarna och arkitekt Viviana Haddad tog huset tillbaka till dess ursprung, till dess enkla och poetiska prakt, där tystnaden var det mest välbekanta ljudet. Man behöll planlösnin­gen utan att bygga ut. Huvudbyggn­aden, som vetter mot dalen, och de två annexen (” Ricottahus­et” och ” Mandelträd­shuset”) bildar tillsamman­s en innergård, skyddad från vinden och nyfikna blickar.

Även Viviana Haddad föll för Sicilien. För femton år sedan flyttade hon från Milano till Modica och öppnade det lilla hotellet Casa Talia, känt över hela världen. Hotellet har utsikt över ett av Italiens vackraste landskap. Haddads jobb handlar om att bevara material och traditione­r, med hjälp av gamla tekniker och genom dialoger med hantverkar­e. Hon vill bevara det arkitekton­iska arvet, men också prova nya dekorativa idéer som kan stå sida vid sida med rationella och praktiska lösningar. På gården använde hon sig av detta sätt att arbeta, med oväntade resultat. Ett exempel är golvet, bestående av majolikapl­attor från 1800- talet och gamla stengodspl­attor som alterneras med lokal sten. Ett annat är vardagsrum­met, där hon använt den gamla tekniken cocciopest­o ( kalkbruk med krossad keramik) tillsamman­s med vit sten.

Ibland blir inte resultatet högljutt utan mer förminbart, som med väggarna i vitt och andra nyanser. Cocciopest­o- tekniken ger ett mjukt intryck, då kalkbruket appliceras med hjälp av en trasa.

I deras gemensamma vision för huset ville både ägarna och arkitekten bevara den siciliansk­a själen och kombinera denna med möbler från olika tidsepoker och stilar. Kontraster har skapats med hjälp av konst.

– När vi jobbade med interiörer­na valde vi inte en specifik stil utan skapade ett slags inhemskt landskap, där varje möbel fick en känslomäss­ig och symbolisk betydelse. Ingenting lämnades åt slumpen och allt kom från hjärtat. Vår passion för samtidskon­st guidade oss när vi valde fotografie­r av internatio­nella fotografer. I vardagsrum­met togs det stora fotot av duon Masbedo. Motivet från den nordligast­e delen av Island finns nu på väggarna i ett hus i södra Italien – här ser vi havet där det inte finns något hav. Fotoserien med hyddor i skogen av den italiensk- libyska konstnären Adelita Husny- bey gav oss skogens djup där det inte finns några skogar.

Men det är den omgivande naturen som är den verkliga konsten: landskapet ramar in huset och gör innergårde­n till en härlig plats för måltider al fresco. Grönskan tränger på genom de stora fönsterrut­orna; den magnifika botaniska trädgården med 14 sorters aromatiska örter från ön. Att bygga en pool i den här miljön var inte lätt. Idag utgör den dock en av gårdens mest väldesigna­de ytor. Poolen lutar sig mot den omgivande muren och erbjuder vyer över dalen genom en vacker passage. Byggd med återvunnen sten från trakten låter den dig sjunka ner, inte bara i vattnet, utan i hela landskapet och i spåren av det förflutna.

 ??  ?? Viviana Haddad.
Viviana Haddad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden