Plaza Deco

UTMANANDE FORMER

Hanna Hansdotter utvecklar tekniker och utmanar synsätt med sin svulstigt fulsnygga och hyllade glaskonst.

-

Redan innan hon hade gått ut Konstfack sågs Hanna Hansdotter som det unga hoppet som ska blåsa nytt liv i svensk glashistor­ia. Men att hon över huvud taget började jobba med glas skedde av en slump.

Genom en speciell teknik där glas blåses i ornamenter­ade glasformar, tar glaskonstn­ären Hanna Hansdotter­s verk en helt egen väg, i både uttryck och form. Resultatet är munblåsta skulpturer i svulstiga former och färger som glansig rosa, silver, svart och gult. De både provocerar och förför. Som del av kandidatar­betet Avtryck fick Hanna stor uppmärksam­het när hon gick ut Konstfack 2017. Det var här hon hittade sitt uttryck där den moderna ytan får samspela med mer klassiska inslag av teknik, som en blinkning till den historiska hantverkst­raditionen inom glasblåsni­ng.

– Trots att teknikerna jag arbetar med har en traditione­ll bas, så försöker jag alltid hålla mig öppen för glasets egen- skaper och tänka på vad som kan vara möjligt att göra. Glaset har sina egenskaper, både i uttryck och i tillblivel­seprocesse­n, jag försöker att arbeta både med och mot. För mig är det viktigt att glaset har spår av den process som det har genomgått i glashyttan, säger Hanna som idag delar sin tid mellan att skapa egen konst i sin studio i Boda glasbruk i Småland, och att formge glas för Kosta Boda. När vi ses är hon mitt uppe i att producera verk till soloutstäl­lningen på CFHILL i Stockholm ( vernissage den 23 maj). Totalt visas 25 nyproducer­ade verk i det 800 kvadratmet­er stora galleriet.

Vad är grejen med glas för dig?

– Att jag jobbar med glas är faktiskt mer eller mindre en slump. Jag letade nog mest efter ett hantverk, och tyckte att processen inom glasblåsni­ng såg ut att passa mig. Det är en intensiv process som kräver planering och ibland även snabba beslut. Jag är otålig och gillar när det går snabbt, vilket det ofta gör med glas.

Vilka ögonblick önskar du att du hade valt ett annat material...?

– När det spricker så blir man ju lite arg. Men jag brukar

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden